Първан Симеонов: Бързите избори за ГЕРБ са запазване на политическия капитал

Повечето политически сили биха желали по някакъв начин животът на този парламент да се удължи

На президента не му се занимава да прави служебно правителство, но той все пак постъпва последователно и държавнически - в такава ситуация страната има нужда от пълнокръвен кабинет. На новоизбрания президент Радев също не му се навлича чужда отговорност, коментира социологът от "Галъп" Първан Симеонов.

В интервю пред БНР, дадено след извънредния КСНС при президента,  той заяви, че трети служебен кабинет в мандата на Росен Плевнелиев е все по-вероятен, но не отпада и възможността да се сформира кабинет в рамките на това Народно събрание.

"Никой в момента няма ясен план. Текат трескави сондажи”, каза Първан Симеонов.

По думите му основната политическа сила ГЕРБ няма ясен план. Има скърцане със зъби вътре в партията като недоумение от случващото се, смята Симеонов, според когото бързите избори за ГЕРБ означават запазване на политическия капитал. Но има и друга версия, подчерта социологът: "ГЕРБ има полза и от ситуация на контролиран хаос, обратна на първата логика: нека оставим малко хаос, за да може утре хората пак сами да ни потърсят като сигурна и позната опция".

Според него лидерът на БСП Корнелия Нинова е сред малкото играчи с ясен план и ясна визия в настоящата ситуация.

"Ясна логика има и при патриотите, които имат полза от бързи избори. Те обаче са изкушени да заиграят в А група. Реформаторите не бързат с изборите, нито Радан Кънев" коментира той.

Повечето политически сили биха желали по някакъв начин животът на този парламент да се удължи, обобщи Първан Симеонов. Относно интереса на патриотите и в двете посоки - както от предсрочни избори, така и от приемане на мандат за нов кабинет в 43 НС, той посочи: "Патриотите биха се отказали от сладката перспектива за нови избори и умножаване на тенденцията, само ако могат да управляват дневния ред в едно ново правителство".

В повика "Стабилност на всяка цена“ има неприятна уловка, защото в последните години приехме стабилността като заместител на реформите, отбеляза още Първан Симеонов.

"България не се нуждае от стабилност, която означава управление ден за ден, безвремие, застой. При настоящите международни обстоятелства обаче всякакви стабилизационни варианти биха се усладили на хората", поясни той.

Според него цялата популистка вълна около свикване на Велико Народно събрание, нова конституция и мажоритарна система праща обществото ни за зелен хайвер.

"Въпросите пред страната ни са икономически и нямат бързи решения. Избирателната система няма никакво значение. Политиците се страхуват да кажат това на хората, залъгвайки ги, че има бързи решения по процедура, а не по същество. Проблемът на България е икономически, а не процедурен", заключи Първан Симеонов.

http://www.faktor.bg/