Първан Симеонов: Запътили сме се към предсрочни избори

„Стигането до предсрочни парламентарни избори изключително много зависи от резултата на президентските избори. Ситуацията в България е нова. Само до преди няколко седмици беше немислимо въобще да говорим, че е възможно някакво друго развитие на изборите, освен недвусмислена победа на ГЕРБ.Това каза социологът Първан Симеонов.

Сега няма колега, който да не казва, че има изравнени шансове и е възможен всякакъв изход и ДПС може да наклони везните, особено пък след включването на ДПС зад Орешарски. ДПС прави заявка за голямата четворка по този начин, заедно с левия, десния кандидат, националистическия кандидат. Както и да го гледаме, ситуацията в България е нова и както беше зациклила месеци и години наред, сега изглежда изключително хаотична, даже опасно хаотична”, обясни социологът.

Той посочи, че ако резултатът от изборите е загуба на ГЕРБ, очевидно ще се ходи на предсрочни избори, защото историческата ситуация ще е качествено нова, изхождайки от факта, че ГЕРБ никога не са губили до този момент, пише "Фокус".

„Второ, ако ГЕРБ победи с малко, това ще е добре и за ГЕРБ и за левицата, която се очертава от днешна гледна точка, като най-логична на балотажа, защото ще запази левицата жива и следователно ще запази перспективите на ГЕРБ скоро, дори да работи нещо с тази левица, защото ГЕРБ рано или късно ще трябва да почне да мисли за споделяне на отговорността с някого в средносрочна перспектива. Ако ГЕРБ спечели с много тези избори, тогава ГЕРБ рискува да остане по терена и да има само две големи изпъкващи неща – ГЕРБ и ДПС, тогава БСП ще е в трудна позиция”, обоснова се Първан Симеонов.

По думите му, както и да бъде погледната ситуацията, залогът не е дали просто ще има предсрочни избори, или няма да има. „Да, те могат да изкарат мандата си, но във всеки случай този мандат ще прилича на епилог. Всеки ще се готви и без друго за изборите, без значение кога идват. Тук залогът е по-голям, залогът е какво става с политическата карта и политическото пространство в страната. Всички усещат, че предстои сериозно пренареждане и ми се струва, че кампанията, в която сме в момента е колкото кампания за президентските избори, толкова и кампания за това пренареждане”, подчерта социологът.

http://frognews.bg/