Работим за държавата до 4 май

Четири месеца ще работим тази година, за да попълним държавната хазна, са изчислили анализаторите от Института за пазарна икономика, които всяка година правят сметката на българина за услугите, които ползва от държавата.

Тази година денят на свободата от правителството ще настъпи на 4-ти май.

Ако условно приемем, че дотогава сме работили само за хазната, след това ще работим единствено за себе си, като ще преразпределяме 36% приходи, коментира Петър Ганев от института пред БНР.

"Винаги се въртим около тези 35, 36, 37% преразпределение, като прибавим европейските средства - около 40. По-скоро се наблюдава това разминаване между какво приемаме в бюджета и какво се случва в края на годината, каза той. Икономистите говорят за завъртането на кръга от приемането на бюджети с дефицит, а в края на годината все се оказваме в излишък. Така се случи и тази година, когато, въпреки раздаването на пари през декември, хазната е на излишък от около 800 милиона лева", ожбясни той и добави, че вече е време да се преустанови.

"Пари в бюджета има. Въпросът е доколко ефективно ги харчим, тъй като видимо и за социалните системи ще има повече пари. Около 500 милиона повече в здравеопазване, 500 милиона повече в образование. Тези пари важно е дали достигат до повече хора", коментира икономистът.

http://www.faktor.bg