Радан Кънев: България може да се окаже донор в следващия спасителен план на ЕС

Евродепутат Радан Кънев обяви пред Би Ти Ви, че днес Европейската комисия ще представи нов спасителен пакет за излизане от икономическата криза, причинена от разпространението на коронавируса. Очакванията са той да е в размер на 1.5-2 трилиона евро. Кънев обаче предупреди, че страната ни може да се окаже донор на редица други членки на ЕС, ако не успее да убеди, че ще работи по приоритетните за Европа политики.

По думите му пари от този план няма да се раздават просто така, както била свикнала властта в България. Той посочи три основни приоритета, които ще залегнат в основата на раздаването на средствата. Това са модернизация и позеленяване на икономиката, дигитализация, както и съкращаване на веригите за производство и разчитане на локално производство.

"Вече трябва да покажем какви са приоритетите ни, за да получим пари. С управление като днешното, което бойкотира европейските приоритети, тъй като видимо бойкотира зелената сделка, може и да станем донори за някои страни. Минимум от половината от този спасителен пакет е за политики, свързани със зелени политики", заяви Кънев.

Той попита дали страната има национален възстановителен план след кризата, защото от него ще се определи съдбата на 2 поколения българи - на тези, които са родени 90-те години, и тези, които още не са пълнолетни.

"Нашето поколение свързва Европа с място за имиграция и това трябва да се промени", добави той.

Tags: