Радев, прибери си вересиите!

Радев, прибери си вересиите! (tribune.bg)

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

„Кацаров, оставка!“ призовават от ВМРО, БСП, ГЕРБ, както и редица други партии и организации. „Въвеждането от служебния кабинет на зелен сертификат по този необмислен начин е неприемливо и неработещо. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме  да подаде оставка“. Това се посочва в становище на Изпълнителното бюро на БСП по повод новите здравни мерки, въведени от МЗ. „Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка.” Това обяви на страницата си във Facebook и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

БСП поиска оставката на Стойчо Кацаров: Не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава

 

 

Мотивите на ВМРО са: „Седем месеца хаос и бездействие и за 48 часа отнемат основни конституционни права на българите. Настроиха всеки срещу всеки. Безсилие и немощ е!“, допълвайки, че не подкрепят истеричното антиваксърство и горенето на маски, но категорично се обявяват против безпринципното налагане на мерки от страна на служебното правителство. Те определиха въведените мерки като социален геноцид.

 

ВМРО към Кацаров: Оставка! Мерките са социален геноцид

 

 

 

От ГЕРБ поискаха оставката на служебния министър на здравеопазването още през септември, причината беше провалът на ваксинационната кампания, несправедливата методика за медиците, работещи на първа линия, кризата с липсващия Ремдесивир, както и недостигът на кислород. От вчера искането им важи с нова сила.

 

ГЕРБ искат оставката на Кацаров: Той отдавна не е легитимен здравен министър (ОБНОВЕНА)

 

 

 

През септември за оставката на Кацаров призоваха и от Българската асоциация на заведенията и от Съюза на заведенията в България.

Преди два дни Кацаров обяви, че поради нарастването на 14-дневната заболяемост в страната и увеличаващият се брой на хоспитализираните с COVID-19, както и на смъртните случаи, се налага да се въведат допълнителни противоепидемични мерки. „Окончателното ни решение е от 00:00 часа на 21 октомври в сила да влезе изискването за притежаване на „зелен сертификат“, обяви здравният министър. Всички дейности, които се извършват на закрито, следва да бъдат провеждани при изискването посетителите/участниците да предоставят „зелен сертификат“ за ваксинация, за преболедуване, или за негативен резултат от изследване за COVID-19, а организаторите следва да осигурят контрол на входа на обекта/мероприятието относно проверката на сертификатите. Тази мярка ще се отнася за посещения в заведенията за хранене и развлечения, кина, театри, фитнеси, спортни зали, търговски обекти над 300 кв. м., с изключение на хранителни магазини, банкови институции и аптеки, и др.

Ситуацията с учениците към този момент (б.а. 20.10) още не е изяснена. „Училищата в София ще преминат към дистанционна форма на обучение от 21 октомври (четвъртък), заяви здравният министър Стойчо Кацаров в сряда сутрин. Пред БТВ той каза, че от 21.10 затварят училищата във всички общини в страната, в които двуседмичната заболеваемост е над 750 на 100 хиляди души от населението. В тази графа попада София, където заболеваемостта вчера беше 812,7. Мярката ще важи, докато заболеваемостта не падне под 750 на 100 хиляди души. Детските градини няма да бъдат затваряни, посочи Кацаров. Но паралелно с това, зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов влезе в противоречие с него, давайки интервю по БНР, в което каза: „От началото на идната седмица ще вземем решение дали учениците в София да преминат на дистанционно обучение, защото столицата влиза в тези условия по Заповедта на здравния министър".

Зеленият сертификат е черешката на тортата в хаотичните и безумни действия на Стойчо Кацаров. Според него, всеки служител на заведение може да изиска този сертификат от посетителите.

„От организаторите на събития и собствениците на търговски обекти ще се изисква да проверяват за наличието на сертификата, но не и дали е истински”, обясни министърът, допълвайки: „Това може да го направи и сервитьорът, и разпоредителят, не се изисква специална квалификация. Те обаче няма да имат право да искат лична карта.” Ресторантьори коментираха, че няма как да проверяват достоверността на представен от клиент сертификат, тъй като нямат и достъп до единната система, която удостоверява валидността.

 

Ресторантьор: Няма как да проверяваме сертификатите на клиентите

 

 

 

Тогава каква е ползата от този сертификат? Нулева!

Още юли месец една от най-използваните рамки за профилни снимки в социалните мрежи беше тази с искането за оставката му. Повод за появата ѝ бяха действията на Кацаров срещу „Пирогов“ и отстраняването на директора на болницата Асен Балтов. Самият здравен министър заяви, че той е един от  фиктивните пациенти на „Пирогов“, подписът му е фалшифициран, а епикризата му е зa чeрнoдрoбнa цирoзa. Оказа се, че нито работната диагноза, нито окончателната диагноза са цироза. Лекарите от „Пирогов“ заявиха, че работната е била остра или подостра чернодробна недостатъчност — напълно съвместима с клиничната пътека, която изглежда е цитирал Кацаров. Коментирайки и експертизата си от януари, възникна и въпросът защо Кацаров реагира постфактум, и то чрез медиите. В опит да се измъкне от кашата, която забърка, служебният министър затъна още по-дълбоко в лъжите си. В свое телевизионно участие той беше попитан дали личната му карта е била чекирана. Отговорът на Кацаров гласеше, че е бил само на контролен преглед в „Пирогов”. Но лична карта се чекира при хоспитализация, а не при контролен преглед. Лекарката, която го е приела заяви, че с очите си е видяла Кацаров да подписва всички документи.

Не липсваха и безумни заповеди. В една от тях Кацаров забрани зелените коридори за ваксинация, като разпореди от понеделник до четвъртък да се ваксинират само хора над 60 г., което предизвика объркване и в самите медици. Стигна се до въпрос, ако няма възрастни между понеделник и четвъртък, да не се ли ваксинират по-млади. Часове по-късно се коригира.

Дни след това два пъти издаде друга заповед – пусна румънците да влизат в България без тест, но забрави българите и постоянно пребиваващите у нас чужденци, които влизат от Румъния. В последствие разреши и на българите да влизат без тест, но пък тогава забрави техните близки с чужд произход и чужденците, които живеят в България постоянно.

През септември Кацаров заяви, че „Няма драма в ситуацията, пандемията е под контрол“. Статистиката още тогава имаше друго мнение по въпроса дали „няма драма”. България беше и продължава да е на дъното в Европа по ваксинации.

За да затвърди напълно нелепото си поведение, вчера Кацаров призна, че негови близки го търсят, за да им намира легла в болниците. „Намерил съм им, защото още има легла“, допълвайки: „Ако мерките със зеления сертификат не помогнат, ще бъде въведен и пълен локдаун.”

 

Стойчо Кацаров призна, че урежда в болница свои близки с коронавирус

 

 

 

Преди броени дни Министерство на здравеопазването реши, че ще повиши желанието за ваксинация сред населението, като публикува илюстрация, на която се виждат насапунисани ръце. Надписът върху изображението гласеше: „Предпазен от COVID-19”. Цялата акция по-скоро приличаше на такава на някой антиваксър – едва ли не е достатъчно да си миете ръцете, за да се предпазите от Ковид. МОН организира и пораждаща смях поощрителна игра със 102 (?) предметни награди за ваксинирани лица. „Всеки български гражданин, който се ваксинира на територията на страната в периода на играта от 30.09.2021 г. до 31.10.2021 г. с една от четирите разрешени в страната ваксини срещу COVID-19, може да участва в играта и да спечели един от 102 смарт часовника.”

Но винаги може да е и по-зле, разбира се. „Ако ситуацията се влоши, зеленият сертификат може да важи и за изборите“, каза Кацаров. Да не питаме каква ще бъде активността на гласоподавателите в подобен случай, нали?

Новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през изминалото денонощие (б.а. към 20.10) са 4 957, 124 са починалите. Само за денонощие... Страната ни е първа в ЕС по смъртност, последна по ваксинации. На този фон сме свидетели на тотален хаос, некоординирани действия и безумно говорене от същия този Кацаров, който месеци наред демонстрираше антиваксърски настроения и едва след като оглави Министерството на здравеопазването смени плочата. А само преди броени дни президентът Румен Радев поздрави cлужeбнoтo прaвитeлcтвo, по-конкретно миниcтърa нa здрaвeoпaзвaнeтo и цeлия му eкип зa „уcилиятa, кoитo пoлaгaт, зa дa ce cпрaвят c тaзи тeжкa кризa въпрeки нeрaдocтнoтo нacлeдcтвo и рaзбитaтa cиcтeмa нa здрaвeoпaзвaнeтo.” Отдавна не са забавни опитите да се хвалят служебните министри, нито непрекъснатите негативни препратки към предишното редовно правителство. Но да се поздравява точно Кацаров, не е просто гротескно, смъртоносно е! Кацаров, оставка!

***

Виктория Георгиева е изучавала журналистика, в момента завършва „Религията в Европа“, направление „Ислям“, в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактор и автор в „Консерваторъ“, автор във в-к „Труд“.