Разбиха хакерска група в Германия, обвинена в ”цифрово изнудване” и ”компютърен саботаж” за Русия

Властите в Германия са разкрили хакерска група, свързана с Русия, която е била насочена към повече от 600 жертви, включително британската здравна система, в рамките на операция, проведена съвместно с ФБР и Европейската полицейска агенция, предаде БГНЕС.

Според полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, която е ръководила разследването, след продължително разследване миналата седмица служителите са извършили обиски на имоти в Германия и Украйна.

Мрежата е обвинена в "цифрово изнудване" и "компютърен саботаж" и се твърди, че е насочвала към жертвите си софтуер за откуп, измъквайки от тях големи суми.

 списъка „Магнитски“

Първата ѝ голяма атака е срещу британската система за здравеопазване през 2017 г., а след това е насочена към широк кръг от компании и институции, твърдят германски служители.

В Германия сред целите му са били университетската болница в Дюселдорф и медийната група Funke, голям издател на вестници и списания.

Германските власти издадоха заповеди за арест на трима заподозрени организатори на групата, за които се твърди, че имат връзки с Русия, и за триото се провеждаше световно издирване.

В операцията са участвали и нидерландската и украинската полиция.

Случаят подчерта международния характер на кибератаките, както за извършителите, така и за жертвите, заяви висшият служител по въпросите на киберпрестъпността Маркус Хартман.

През последните месеци много уебсайтове в Германия - от тези на компании до летища - бяха подложени на кибератаки, като понякога руски хакери бяха обвинявани за извършването им или за тяхното насърчаване.

Германия е в състояние на повишена готовност за онлайн саботажи, докато напрежението в отношенията с Русия нараства след нахлуването ѝ в Украйна.

https://frognews.bg/novini/razbiha-hakerska-grupa-germaniia-obvinena-tsi...