Разлюби ли Москва Бокова? "Комерсант" с критична статия към нея!

Възможно ли е Москва да е оттеглила подкрепата си за българския кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова?

Според бившия ни посланик в руската столица Илиян Василев това е точно така, а изводът му се базира на критична статия за Бокова, публикувана от реномираното издание "Комерсант".

В публикацията с автор Николай Марченко от 5 септември надълго и нашироко се разказва как в челната тройка на фаворитите за генерален секретар на ООН попада и българката, завършила висшето си образование в Москва, която има най-много противници за кандидатурата си именно в родината си.

"Комерсант" обяснява на руснаците и че сегашният генерален директор на ЮНЕСКО е дъщеря на един от идеолозите на комунистическия режим по време на управлението на Тодор Живков  - Георги Боков. Изтъква се, че той е бил член на Централния комитет на БКП и главен редактор на държавния официоз  "Работническо дело".

"По правилата на руската журналистика и връзката и с Кремъл подобен материал не може да се появи, ако той противоречи на настроенията "на върха". Което означава, че там имат друг фаворит или вече не залагат само на Бокова", написа Илиян Василев във фейсбук.

Според него кандидатура на госпожа Бокова е неизбираема, тъй като тя няма рефлекс на западен политик и не знае как се печелят сърца и умове извън комфортната зона на номенклатурната среда.

"Бокова твърде много афишира близостта си с Путин и то във време, когато той е в ярка и открита конфронтация със Запада. И втората, основна грешка, бе пренебрежението към необходимостта от изграждането на мостове към несъгласните с нея в българското общество. Не е речено, че щеше да успее да ги убеди, но поне щеше да изпрати послание, че го желае", убеден е бившият ни посланик в Москва. 

http://offnews.bg/