Разплащането за купените гласове за Манол Генов е ставало в заведение

Събрани са достатъчно материали за деянието, заяви прокурор Румяна Арнаудова

 

Според доказателствата, които са събрани в Окръжната прокуратура в Пловдив, са събрани достатъчно материали, сочещи, че има извършено политическо престъпление против политическите права на българските граждани, а именно – организиране на купуване на гласове от настоящия народен представител Манол Генов, както и на извършено престъпление, състоящо се в даване на възможност и допускане и подбуждане към извършване на престъпление от страна на главния архитект на Асеновград, който е бил мотивиран от Манол Генов да допусне нарушение на закона за културното наследство и да се допусне строителство в защитена зона. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Досъдебното производство беше обявено на една пресконференция на Окръжната прокуратура Пловдив, на която бяха предоставени данни за тяхното разследване и в рамките на това разследване бяха повдигнати обвинения срещу кмета на Асеновград, на главния архитект на Асеновград, на две лица с фамилия Запрянови за различни икономически престъпления, за получаване на подкупи и предлагане на подкупи. В рамките на това разследване на Окръжна прокуратура Пловдив са събрани доказателства и за друго престъпление и за други участници“, посочи Арнаудова. По думите ѝ по това разследване Окръжната прокуратура в Пловдив, в момента, в който е направила извод, че доказателства сочат, че е извършено престъпление от лице с имунитет, са изпратили досъдебното производство на Софийска градска прокуратура.

То е разпределено в спецзвено „Антикорупция“, тъй като се касае за лице с имунитет. Прокурорите, след като се запознаха с доказателствата по делото, приеха по компетентност това разследване и поискаха от главния прокурор да изготви от своя страна искане за снемане на имунитета на Манол Генов, за да му повдигнем обвинени за тези две престъпления на този етап“, допълни говорителят на главния прокурор. Тя каза, че главният архитект е този, който има правомощие по закон да одобри строителство в подобна защитена територия. „Той е бил наясно, че за допускането на такова строителство, е било необходимо да има изрично писмо от министъра на културата, даващо разрешение за строеж в тази защитена територия. Бил е абсолютно наясно че такава съгласувателна процедура не е била проведена и няма разрешение на министъра. Но г-н Манол Генов му е обещал да ходатайства пред кмета на Асеновград да му се увеличи заплатата, но да подпише строителните книжа, „за да не спираме инвестиционните намерения на хората“, съобщи Арнаудова.

По отношение на организирането на купуването на гласове, говорителят на главния прокурор посочи, че става въпрос за изборите, които са проведени на 26 март 2017 г., в рамките на предизборната кампания, като са събрани доказателства за извършени 5 отделни деяния от 5 отделни лица. „Средно по около 25 е бил плащан гласът на всеки избирател, посочен в списъка. Така едно от лицата е получило 500 лв. другото е осигурило 12 лица, за които е получило по 25 лв., третото – 14 лица, за които е получило по 25 лв., четвъртият, четвъртият е осигури 13 лица и и е получил по 25 лв. за човек, петото лице е осигурило 20 лица, за които е получил сумата от 400 лв.“, посочи тя. По думите ѝ по-активен в организирането на действията е бил бизнесменът Христев, парите ги е осигурявал тогавашният кандидат и настоящ народен представител Манол Генов. „Разплащането се е осъществявало основно в заведение, стопанисвано от бизнесмена Христев в Асеновград. Купувани са гласове за Манол Генов и за коалицията, която го е издигнала“, съобщи Арнаудова. Тя припомни, че това е вторият народен представител, чийто имунитет се иска заради престъпление против политическите права на гражданите, като през декември миналата година главният прокурор е поискал снемане на имунитета на Илия Илиев, отново за изборно престъпление.

http://www.faktor.bg