Разследване: Президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов със собственост за милиони в България

Свободна Европа

Милиардерът и президент на руския гигант “Лукойл“ и семейството му стоят зад собствеността над един от най-големите търговски центрове в България. Това съобщи разследващият сайт “Биволъ“, който цитира данни от международното разследване OpenLux.

Разследващите журналисти публикуваха данни за сделка, свързана с промяната на собствеността на намиращия се в София търговски център “България мол“.

През 2018 г. той е купен от испанския фонд Squircle Capital чрез регистрирания в Люксембург фонд SQC Opportunity SCA SICAV RAIF и притежаваната от него новосъздадена фирма Bulgaria Boulevard Holding S.à.r.l. Според данните от регистъра в Люксембург към януари 2020 г. реални собственици на дружеството SQC Opportunity чрез друга компания са Вагит Алекперов, жена му Лариса и синът му Юсуф.

От “Биволъ“ съобщават също, че въпреки законовото изискване за деклариране на реалните собственици на компанията, в момента такава информация не е подадена в българския Търговски регистър.

През февруари международно разследване, публикувано от френското издание Монд разкри, че 55 000 офшорни компании, регистрирани в Люксембург, управляват активи на стойност от трилиони долари. Журналистите са прегледали люксембургския Регистър на собствениците, за да установят, че 90% от компаниите в страната се притежават от чужди граждани.

Българският партньор в разследването “Биволъ“ публикува и първите данни, свързани с български публични личности, сред които беше синът на настоящ член на Конституционния съд (КС) и бивш омбудсман, председател на Върховния административен съд и депутат Константин Пенчев – Любомир.