Ракетите му може да свършат, но чудесата му се множат

  Путлер постигна немислими преди 24 февруари международни резултати.

Сплоти ЕС и НАТО ( поотделно и помежду им).

Отвори вратата на Украйна и Молдова за преговори с ЕС – същата, която затръшна в края на 2013 г. за Украйна чрез своя президентски прислужник в Киев Янукович, предизвиквайки протестите и майдана и поредицата от събития, сред които и обосноваването на агресията от 24 февруари.

Ускори узряването на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО и превърна Украйна в де факто натовски съюзник, превъоръжаващ се по натовските стандарти с темпове, невиждани в никоя друга държава, кандидатствала за алианса.

Консолидира вътрешно украинците без оглед на това дали говорят руски или украински и ги мотивира да извършат най-радикалната десъветизация на територията на бившите съветски колонии.

Обедини в “плаващо мнозинство” дори силно скараните помежду им български партии, които гласуваха по въпроса за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС и провалиха плановете му за увековечаване на раздорите в югоизточния евроатлантически фронт.

Предизвика вълна от изтрезняване от рашисткия махмурлук по света в диапазона от чешкия президент Земан и германския му колега Щайнмаейр, през световни кинозвезди ( Жерар Депардьо) та чак до отлива на путлеристите у нас от предишните 50-60 на до около 20 процента от населението.

Постави началото на националноосвободителното движение на европейските народи от петролно-газовата му примка.

Превърна във врагове съюзниците си от времето на Втората световна война, които спасиха СССР с огромните си доставки на оръжие, горива, лекарства, храни, съставни части за военната индустрия ( като производството на танкове) и т.н. 

Принуди дори Китай да открои отношенията си със Запад като приоритетни въпреки приказките за “дружбата” с Русия, която заема едва 2 процента от търговията на Поднебесната. От април до май китайската търговия с държавите от Тихоокеанския район е възлизала на 275 млрд $, с ЕС на 258 млрд, със САЩ на 232 млрд, а с Русия – 51 млрд. Стана ясно на всички, че Китай няма да си заколи златната западна кокошка заради проскубаните 2 процента от търговията с Русия. 

Изобщо се видя, че “щастливото число” на двойкаджията Путлер е 2: “втората” армия в света” ( унизена от 22-рата, за каквато се смяташе украинската преди 24 февруари) , (по-малко от) два процента дял на руската икономика от световния БВП и едва 2 на сто от китайската търговия.

Има обаче и две огромни злодейства, които Путлер постигна. Те няма как могат да бъдат сложени в графата с добрите новини, споменати по-горе.

Едното голямо злодейство, видимо от всички нормално мислещи хора по света, е разрушаването на на най-голямата европейска държава и на приетия след Втората световна война международен ред. Вдъхнови своите потенциални следовници на попрището на милитаризацията и безогледната употреба на военна сила.

Скритият ( засега) ефект от злодеянието му е в отприщването на надпреварата на ядреното въоръжаване. Путлер показа нагледно, че когато притежаваш ядрено оръжие можеш да шантажираш и да се налагаш, без да се опасяваш, че ще те усмирят, колкото и да те превъзхождат по своя потенциал в областта на конвенционалните въоръжения.

Иначе казано, Путлер върна манталитетно света на изходната му точка преди двете световни войни, но в още по-опасен вариант заради атомния аспект от заплахата за световния мир. И понеже това му е малко,  непрекъснато бълнува за нови и нови оръжия “чудо”. Досущ като Хитлер пред лицето на военната му катастрофа.    

Едно такова “чудо” стана ветеранът от съветската инвазия в Афганистан генерал майор Павел, назначен от Путлер за нов командващ руските войски в Източна Украйна. Живо олицетворение е чрез живо тегло на путлеристкия дефицит на нормалност в и без това ненормалната му война в Украйна. 

https://ivo.bg/2022/06/27/%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%b5%d1%82%d0%b8%d1%82%d0%...