Ракети в боклукчийския камион. Новите комплекси за Украйна са по-трудни за откриване преди и след стрелбата

Новите пускови установки могат да бъдат монитирани на шасито на всеки един товарен автомобил - от фургон за доставка на хляб, до боклукчийски камион.

 

Пусковите установки за ракетите с повишена далекобойност, които Украйна ще получи в рамките на най-новия пакет от помощи от САЩ ще бъдат по-трудни за локализиране, тъй като могат да бъдат маскирани във всякакъв товарен автомобил – от такъв за разнос на хляб, до камион за извозване на боклук, анализират руските военни блогъри.

„Военный осведомитель“ показва примерна конфигурация на базирана върху шаси на камион установка за изстрелване на боеприпаси с голям радиус на действие GLSDB. Машината, която е показана, напомня много товарен автомобил с фургон, на който горната част се отваря с капаци, а самата система се повдига, произвежда изстрел, след което се скрива обратно.

Това позволява теоретически пусковата установка да се маскира във всеки един вид камион, включително боклукчийски, което прави предварителното му откриване и последващото проследяване изключително сложна задача, както отбелязват руските блогъри „имайки предвид, че дори с наличните вече на въоръжение във ВСУ установки HIMARS справянето е „средна хубост“.

Grey Zone коментира по този повод, че HIMARS-и неведнъж са били откривани от руските сили, но поради друг проблем, координацията на действията в руската армия – разузнавачи, артилеристи и т. н., от откриването до фактическата възможност за нанасяне на поразяващ удар по HIMARS минава много време, което е достатъчно комплексът да се премести. При всички хвалби на руското военно министерство за унищожен по-голям брой HIMARS-и, отколкото са получени и твърденията на Пентагона, че загуби няма, Grey Zone „констатитар субективно“, че досега в Украйна е унищожена една установка и са увреедни „от една до две“.

Ройтерс, с позоваване на свои източници, твърди, че боеприпасите GLSDB, които Украйна ще получи не са съвместими с HIMARS, но американците ще ги доставят направо с пускови устройства, които могат да се маскират в камион.

https://offnews.bg/sviat/raketi-v-boklukchijskia-kamion-novite-kompleksi...