РЕЗУЛТАТИ : Активност и партии

Grigor Lilov 

Към 16 часа са гласували 1 706 814 избиратели, което е  25,58% според ЦИК. Социологическите агенции "Галъп" и "Тренд" дават по-висок процент, но другите две, които също правят екзитпол – "Алфа Рисърч" и "Маркет линкс", не ги потвърждават. 
Активноста се очертава като цяло ниска, сравнима с рекордната пасивност през лятото
Реалният процент обаче е значително по-висок. Понеже на всеки му е ясно, че никакви 6.7 милиона избиратели, спрямо които се мери, не може да съществуват при население от 6.8 милиона. Според моя анализ е около 31-33%. 
.
Най-ниска е избирателната активност в Кърджалийско – само 19.03%. В Силистренско е 20,72%. В Търговищко е 22.83%,в Разградско  22,95%
Т.е. потвържава се онова, което много пъти соча през последните близо десетина година – българските турци все по-активно не припознават върхушката на ДПС като свой представител.
Столицата сложи и засега слага по активност в джоба си цялата страна. В 23 МИР активността е най-високата в страната -  32.57% в 25 МИР - 28,33%, което също е от високите показатели. Висока е активността в Смолянско – 31,13%. 
Изненадва ниската активност в Пловдив град – само 20,67%
.
Анализът на данните, които имам, показват достигнато плато за ГЕРБ, растящ брой гласове за ПП, продължаващ спад за "Има такъв народ", стабилизация на ДБ. Възможно е % на ДПС да спадне, понеже традиционно неговите избиратели гласуват във времето до обяд  и постигнатото дотук относително олеква. 
Допускам и ГЕРБ да намали резултата си, понеже неговият електорат се базира в столицата от една страна, а от друга - в по-малките градове и села.  А в тях опашки за гласуване във вечерните часове никога не е имало и няма да има. 
Досега, към 16 часа за него са гласували към 400 000 души и ми се струва невероятно  още 300 000 да гласуват за Борисов само за 4 часа. 
Спадът на резултатите го обяснявам с логични причини. Знае се, че нямат шанс да направят правителство. А хората мразят да подкрепят предварително бити карти. Втората причина – в по-дълбоката провинция все още има феодализъм и местните босове определят едва ли не всичко в живота на хората. Те вече предадоха ГЕРБ, понеже им е важен бизнеса, а ГЕРБ повече няма да има възможност да им го осигури. 
.
Тенденцията при гласовете в чужбина: масовия отлив от „Има такъв народ” продължава, голямата печалба от тези гласове е за партията на промяната. 
"Мутри вън" и "Възраждане" според мен загубиха шансовете за парламента. 
Ако тези тенденции се запазят, то българският избирател най-сетне започва да поумнява.

Фейсбук