Рекордна бедност в Германия: 13,4 милиона са бедни

По време на пандемията бедността в Германия е скочила до рекордни стойности: 13,4 милиона германци живеят в бедност. Какво означава да си беден в Германия? И в кои провинции има най-много бедни?

 

Пандемията е повишила рекордно бедността в Германия. Според актуално изследване, 13,4 милиона души живеят в бедност (16,1% от населението). Проучването е проведено от благотворителната организация Paritätischer Wohlfahrtsverband, а резултатите от него са обобщени в документ, носещ заглавието "Бедност в пандемията". 

Това е нов тъжен рекорд, подчертава ръководителят на организацията Улрих Шнайдер. Новите данни затвърждават негативната тенденция от последните няколко години - нарастване на дела на бедните, който през 2006 година е съставлявал 14 процента от населението на страната.

За беден може да се смята всеки, който разполага с по-малко от 60 процента от средния доход за Германия - взимат се предвид както общият нетен доход на цялото домакинство, така и допълнителните социални плащания като детски надбавки или помощ от държавата за плащане на наема.

А можеше и да е още по-лошо

Обедняването на германците по време на пандемията обаче е можело да придобие и по-застрашителни размери. Няколко фактора са предотвратили по-мрачно развитие. Така например 80% от германците не са претърпели финансови загуби заради пандемията - към тази група спадат например пенсионерите, държавните служители и заетите в обществения сектор. Други пък още преди това вече са живеели под прага на бедността.

Това, че през 2020 година броят на бедните в Германия е нараснал само с 0,2 процента спрямо предходната 2019, се дължи обаче най-вече на държавните помощи, смята Шнайдер. Така например помощите за работниците, преминали на съкратено работно време, както и парите за безработица са успели в кризата да предпазят много хора от изпадане в групата на бедните, категоричен е шефът на Paritätischer Wohlfahrtsverband.

Изследването показва, че най-големи финансови загуби в пандемията са регистрирани при самонаетите лица. През 2020 година 13 процента от самонаетите в Германия са били в групата "бедни", сочат новите данни. Спрямо предходната година увеличението при тях е с цели 4%. Що се отнася до останалите трудещи се в Германия хора - 8,7% от тях са попадали в графата "бедни", като през 2019 е ставало дума за 8%.

Огромни разлики в отделните провинции

Най-силно засегнати от проблема с бедността продължават да са домакинствата с три или повече деца (30,9%), самотните родители (40,5%), както и безработните (52%) и хората с нисък образователен ценз (30,9%).

Разлики се наблюдават и на регионален принцип: най-малък е делът на бедните в двете най-южни германски провинции - Бавария и Баден Вюртемберг (12,2%). За сравнение: средната стойност в останалите германски провинции е 17,7% бедни. Най-зле в това отношение се представя провинция Бремен, където делът на бедните е достигнал цели 28,4% от населението. В Мекленбург-Предна Померания, Берлин и Саксония-Анхалт стойностите също са високи - около 20 процента.

Необходими са повече помощи

"Веднъж беден - завинаги беден. Тази опасност надвисва над все повече хора", казва по този повод ръководителката на хуманитарната организация Caritas Ева Мария Велскоп-Дефа. По думите ѝ, пандемията е направила видими отдавна заложени рискове, свързани с бедността. От нейната организация призовават за повече и по-бързи помощи, които да предпазят хората от изпадане в криза.

​​​​​​​Рекордна бедност в Германия: 13,4 милиона са бедни | Новини и анализи от Европа | DW | 20.12.2021