Ренета Инджова за премиер, ако Слави прави кабинет, ДПС спря нова Тройна коалиция с БСП и ГЕРБ с мандата на Нинова

https://19min.bg/news/8/149686.html?page=2

Ренета Инджова е обсъждана като вероятен кандидат за министър – председател, ако партията на Слави Трифонов Има такъв народ все пак реши да поеме ангажимент за съставяне на правителство. Напомняме, че освен известен икономист, тя е и първата жена – премиер в историята на България и единствената до момента. Оглави служебно правителство, което управлява страната в края на 1994 г. и в началото на 1995 г. Тогава то спаси София от жадна смърт след нарочното източване на язовир Искър, стегна финансите, благодарение на вече покойния от неотдавна тогавашен вицепремиер Христина Вучева, проведе някои важни икономически и социални мерки. Инджова тогава получи доверието на президента Жельо Желев след успешно ръководство на Агенцията по приватизация, където пък отиде след научна и преподавателска кариера на УНСС – тогава Висш икономически институт.
След премиерството си Инджова имаше мениджърска кариера в САЩ и у нас, последно – като председател на Националния статистически институт.
По време на протестите срещу кабинета Борисов 3 тя беше активенучастник и оратор. Многократно гостува като коментатор в телевизията 7/8 на Слави Трифонов.
В същото време ДПС спря щенията за създаване на кабинет като нова Тристранна коалиция с ГЕРБ и БСП. Той щеше да бъде възможен при връчване на третия мандат за правителство на Корнелия Нинова, чиято отколешна и лично декларирана от нея мечта е да стане премиер. Смяташе се, че ГЕРБ ще я изработи като я подкрепи при тайно гласуване, което многократно е избирало правителство на България, включително – на Тройната коалиция от 2005 – 2008 г., когато Нинова беше зам.-министър на икономиката, уволнен поради разследване за корупция, а Борисов – главен секретар на МВР – и за двамата това беше старт на политическите им кариери. Недостигащите на двете партии няколко гласа в парламента по сценарий трябваше да дойдат именно от ДПС или от купени депутати от други партии, което при тайно гласуване даже нямаше да се разбере конкретно и с имена.  

Коментар " Под лупа" : http://burgas-podlupa.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%...

"След Любен Беров три месеца, от 17 октомври 1994 г. до 25 януари 1995 г. , и.д. премиер беше Ренета Инджова  за която нямаме информация.
Между другото, тази дама също вероятно е от 
московския клан , съдейки по нейните политически връзки. Освен това тя беше назначена и.д. министър-председател преди парламентарните избори лично от президента Желев... Подобни ситуации с назначаването на временни „технически правителства“ е един от онези редки моменти, когато българските президенти могат да упражняват истинска, а не показна власт. В края на краищата всичко това се случва, когато парламентът вече е разпуснат и президентът може да назначи за ръководител на правителството когото пожелае, без никакъв контрол" ...