Реформите на Борисов ще бъдат толкова успешни, колкото борбата му с престъпността и строенето на магистрали

Реформите на Борисов ще бъдат толкова успешни, колкото борбата му с престъпността и строенето на магистрали„Ние не си поставяме за цел да задържим някого и да кажем – това е извършителят, а просто искаме тези, които са реалните извършители на тези престъпления, да бъдат задържани и да бъдат съдени”. Това каза в предаването „Директно Карбовски“ вътрешният министър Цветан Цветанов. Коментарът му беше по повод трийсетината автомобила, които бяха подпалени в София в рамките на една седмица и неспособността на полицията да гарантира сигурността на гражданите. Цветанов, разбира се, за пореден път помоли обществото да даде още малко време на разследващите, за да си свършат работата. И докато обществото даваше за пореден път време на вътрешния министър, няколко часа след изказването му, София осъмна с още един опожарен автомобил, а до понеделник в софийския квартал „Люлин“ изгоряха още три автомобила.

Систематичното палене на автомобили в София не е акт нито на луд човек, както се опитаха да внушат в началото на палежите някои медии, нито е разчистване на лични сметки. Жертвите на палежите са нормални хора без криминално минало, които са имали неблагоразумието да паркират колите си пред блоковете, в които живеят.

Не е за подценяване версията, че става въпрос за война между застрахователни компании, която се води от мутри на гърба на гражданите.

Кой и защо пали колите на хората, може и да разберем някога, но е по-вероятно да не разберем. На този етап обаче е ясно едно – палежите са дело на организираната престъпност, с която настоящото правителство обеща да се пребори в началото на мандата си. След две години и половина акции, операции, политическа воля и успехи в борбата с организираната престъпност се стигна дотам, че тя не само не е преборена, но е още по-арогантна и тежка от времената на тройната коалиция. Защото организираната престъпност вече е все по-близо до хората и ефектите от нейната работа се усещат от все по-голям брой граждани. На обратния полюс е работата на МВР.

И докато в София горяха автомобили, световната организация „Трансперънси интернешънъл“ излезе с поредния си доклад, според който през последните две години нивото на корупция в България се е повишило драстично и страната вече е на последно място сред страните в ЕС.

Според данните на организацията управлението на Борисов и Цветанов е по-корумпирано от управленията и на Сергей Станишев, и на Симеон Сакскобургготски. Интересно е, че благодарение на усилията на ГЕРБ България изпреварва по корупция дори наркодържави като Колумбия. Данните на „Трансперънси интернешънъл“ бяха представени ден след като за министър на правосъдието беше назначена доскорошната шефка на българския клон на организацията Диана Ковачева. С последното искам да кажа, че „Трансперънси интернешънъл“ не е поредната платена от мафията структура, която иска да очерни правителството, а по-скоро приятелски настроена организация.

Провалът на Борисов и Цветанов в борбата с организираната престъпност и корупцията е базисен. Пушилката около акциите на Цветанов трая повече от една година, в която масово анализатори, медии и дори опозиционни политици твърдяха, че за пръв път от началото на прехода наистина има политическа воля за борба с организираната престъпност и корупцията.

Понятието „политическа воля“ беше споменато над един милион пъти от Бойко Борисов и Цветан Цветанов и се превърна в основен инструмент на внушението, че в България се води голяма битка. Когато пушилката, създадена от Цветанов, започна малко по малко да се вдига и зад нея се видя необяснимо голямото имотно състояние на вътрешния министър, Борисов забрави за тежките си закани срещу престъпниците и корумпираните и започна да строи пътища и да реже ленти. Така той набързо излезе от ролята на Индже Войвода, заради която беше избран, и влезе в ролята на Колю Фичето. И втората година от мандата на ГЕРБ премина в рязане на ленти, а актьорският талант на Бойко Борисов беше възнаграден от избирателите с изборна победа по време на президентските и местните избори.

Резултатът от голямото строителство на пътища е следният – при правителството на Сергей Станишев за четири години са построени и пуснати в експлоатация 114 км магистрали, а за първите две години от мандата си кабинетът “Борисов” успя да построи 52 км магистрали. Това означава, че ако Борисов строи със същите темпове,  в най-добрия случай ще построи магистрали колкото тройната коалиция. Предстои да разберем доколко са качествени пътищата, с които се хвали премиерът, защото първите данни за некачествени строителни работи и използване на лоши материали вече станаха обществено достояние. Оказа се и че магистралите на Борисов струват точно колкото магистралите на Станишев, а някои от тях дори са по-скъпи.

След пушилката около строежите на пътищата днес Борисов започва да сменя ролята на строителя с ролята на реформатора. От две години беше ясно, че пенсионната система, БДЖ и редица сектори на обществения живот са в тежко състояние, но премиерът разбра това едва сега. На път сме да участваме в поредната пушилка, по време на която Бойко Борисов ще ни обяснява колко много работа е свършил и как всеки ден извършва болезнени реформи, а ние все така ще чакаме нещо да се случи. Само че нищо няма да се случи. Реформите, които днес предлага Борисов, първо, са закъснели и второ – повечето са неефективни. Затова резултатът от реформаторския устрем на ГЕРБ ще бъде сходен с резултатите от борбата с престъпността и голямото строителство. Интересното в случая е в колко пушилки още трябва да участваме, за да разберем, че ни лъжат.

Тома Биков

Гласове