Рио де Жанейро съди „Шеврон” за 11 млрд. долара

Прокуратурата в бразилския щат Рио де Жанейро предяви на американската петролна компания „Шеврон” иск на стойност 10,6 милиарда долара за нанесените щети от разлива на петрол в бразилския шелф,предаде РИА Новости.

[caption id="attachment_4417" align="alignright" width="300" caption="Прокуратурата в Рио де Жанейро предяви иск към петролната компания „Шеврон” за 11 милиарда долара."]Прокуратурата в Рио де Жанейро предяви иск към петролната компания „Шеврон” за 11 милиарда долара.[/caption]

Напомняме ви, че изтичането на петрол започна на 8 ноември тази година при разработването на находището „Фраде” в шелфа на 120 километра от крайбрежието на Рио де Жанейро.

По данни на бразилската правителствена агенция по петрола дължината на петролното петно е 11,8 километра, а общата му площ е 18 квадратни километра. Обемът на разлива се оценява на 3 000  барела.

В Министерството на правосъдието на Бразилия също така е подадена молба за прекратяване дейността на „Шеврон” в Бразилия.

Въпреки масовите протести у нас

„Шеврон” планира да направи четири проучвателни сондажа за шистов газ в страната ни, освен ако ако няма мораториум върху дейността.

Протестиращите настояват сондажите да се забранят, защото технологията им ще доведе до замърсяване на почвата и водата в най-плодородните райони в Добруджа. Експерти предупреждават, че отровената вода ще стигне и до Черно море и ще съсипе както живота в него, така и българския туризъм.