Романтиката в Симитли е излязала на Агромах милион и половина лева

Скрийншот от знаменития клип от село Черниче, в който шефът на Агромах Методи Бачев обяснява едни неща за Бойко Борисов и кмета на Симитли

ВЛАДИМИР ЙОНЧЕВ

Нали помните пиянската реплика на шефа на Агромах Методи Бачев, в която обясняваше какво е правил кмета на Симитли на Бойко Борисов?

Още тогава се запитахме колко ли ще му струва тази реплика. Отговорът е 1 562 265 лева без ДДС. Засега.

Историята надолу доста смешна, но хвърля светлина върху начина, по който са се раздавали пари за пътища по времето на подалия оставка, но все още не напуснал поста си, шеф на АПИ Лазар Лазаров.

На 19.11.2015 г. е обявена обществена поръчка за "Допълване на пътен възел "Плодовитово" при пресичане на АМ "Тракия" и път III-666". Казано по-просто - да се построи "детелина" на магистрала "Тракия". 

Критерият за оценка шокиращ. 50% от оценката се определя от времето на изпълнение, а 50% от предложената цена.

На конкурса се явяват 4 участника:

"Пътища Пловдив", собственост на "Агромах" с началник онзи същия Методи Бачев, иска 1 562 265 лева, за да направи детелината за 6 дни.

"Пътинженеринг" ЕООД иска 1 440 097 лв., за да я направи за 19 дни.

"Трейс груп холд" АД иска 1 475 805 лв. и казва, че ще построи детелината за 45-47 дни.

"ПСТ Груп" ЕАД иска 892 892 лв., за да я направи за 45 дни.

За нас остава загадка кой и защо е определил такъв критерий за оценка. Магистралата не се затваря, само за периода на строителство се отцепва аварийната лента. Това, разбира се, е неудобство, но дали струва толкова, колкото и самата цена на детелината или е схема за класиране напред на подходящ участник?

Както и да е - формулата е ясна и благодарение на нея печели "Пътища Пловдив" на Методи Бачев, който по това време още не е свел до обществеността на село Черниче сведения за романтичните отношения на кмета на Симитли с премиера.

На 24.02.2016 г. излиза класирането и то е следното:

Благодарение на обещанието си, че ще направи детелината за 6 дни, "Пътища Пловдив" печели категорично, въпреки, че предлага най-висока цена.

В края на август обаче Методи Бачев казва, каквото казва, на събора в село Черниче.

Държавната администрация обаче е тромава машина и явно до 19.09.2016 г. не успява да оцени финансовите измерения на романтиката от Симитли и въз основа на класирането от февруари, комисия на АПИ възлага поръчката на "Пътища Пловдив".

Можем само да си представяме паниката, която е настъпила в АПИ и Регионалното министерство, когато се е разбрало, че ръсещият откровения за романтичният живот на премиера Методи Бачев ще получи милион и половина и то при положение, че неговата оферта е по-висока със 75% от офертата на друг участник в конкурса.

Грешката бързо е поправена. На 4.10.2016 г. в стая 812 в АПИ отново се събира комисия. Тя обаче не е в същия състав. На 19.09.2016 г. - в деня, в който комисията е възложила на "Пътища Пловдив" да прави детелината, служебните правоотношения на двама от членовете й (сред които и председателят) са прекратени. Случайност?

Възложителят АПИ открива нередности в работата на старата комисия, а новата се произнася, че самата тя  (новата комисия) би могла да ги отстрани, без да се налага прекратяване на процедурата.

Следва дълго обяснение защо при предишното класиране е използвана вратичка в закона и как най-после са разбрали, че детелина за 6 дни няма как да се построи.

Така новата комисия отстранява "Пътища Пловдив" с аргумента, че предложения от нея срок от 6 дни за изграждане на детелината е нереален.

Заедно с "Пътища Пловдив" е отстранена и "Пътстройинженеринг", която обещава да построи детелината за 19 дни. Тъй като дори с тези 19 дни тя не излиза начело в класирането, няма да се занимаваме с нея.

Новият победител

Новият победител е свързваната с Делян Пеевски в медиите "ПСТ Груп". ПСТ от самото начало дава най-ниска цена и реалистичен срок от 45 дни за построяването на обекта.

Ако "ПСТ Груп" наистина е на Делян Пеевски, защото доказателствата за това са косвени, би могло да се спекулира, че през февруари той наистина е бил в немилост, губейки поръчки, за които предлага далеч по-ниска цена. Но и да е било така, ембаргото явно вече е паднало.

По-интересното обаче е друго. Дали строежите и ремонтите на пътища се дават на този, който ще ги построи най-добре и на най-ниска цена или зависи от романтични съображения?

http://offnews.bg/

 

ВИДЕО КЪМ НОВИНАТА