Росен Плевнелиев зарязал първата си жена

Росен Плевнелиев зарязал първата си женаПървата съпруга на кандидата за президент Росен Плевнелиев - Вероника, досега е запазила фамилията му, разказват пред „Галерия“ нейни познати. Двамата се женят през 1990 г., но бракът им се разпада, след като Плевнелиев

започва строителен бизнес

в Германия. Според общи познати кандидатът за президент на ГЕРБ зарязал жена си, с която нямали деца. След развода Плевнелиев и Вероника продават мезонета си в „Лозенец“. На бившата съпруга съдът оставя ателието от 94 кв. м на столичната ул. „Лайош Кошут“. Тя набързо го продава.

Вероника днес работи в голяма банка, а преди години е била сътрудник на президента на Американския университет в Благоевград, допълват отлично запознати. Тя е завършила английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е родом от Благоевград.

След развода тя запазва до 2009 г. участието си във фирма „Певеда“ ООД. В компанията, основана през 1998 г. в Благоевград, тя е съдружничка със съпругата на Иван Тодоров - Петя Тодорова. Основателят на фондация „Пирин пее“ Тодоров е партньор на Росен Плевнелиев в строителния бизнес в Германия.

Въпросният Иван Тодоров, който днес е винар в Пловдивско, се появява в Благоевград през 1989 г. Той е завършил музикално училище и е доведен в пиринския край покрай съпругата си. Тя е народна певица в ансамбъл „Пирин“. През 1990 г. Росен Плевнелиев и Иван Тодоров основават фирма „Ирис интернешънъл“. Пробват различни бизнес-начинания, дори издават и седмичен вестник. „Югозападни вести“ обаче има малък тираж и почти никаква популярност извън Благоевград.

Музикантът Иван Тодоров и бившият научен сътрудник от института по микропроцесорна техника Росен Плевнелиев изведнъж

се захващат със строителен бизнес

През 1991 г. веднага след като е подписана междуправителствена спогодба, според която български фирми могат да строят в Германия, двамата се нареждат сред подизпълнителите в изграждането на 80 обекта от Хамбург до Берлин.

Печелившият бизнес в Германия продължава от 1991 до 1998 г., но самото начало е много трудно.

Иван Тодоров според негови признания пред хора от Благоевград дори си бил продал колата, за да съберат началния капитал на инвестицията. За първите 25 работници, които завели в Хамбург, двамата предприемачи изхарчили всичките си 15 хиляди марки. След това половин година спали в кола на един от паркингите в града. Малко по-късно бизнесът им потръгва и те откриват офиси дори във Франкфурт.

Според източниците на „Галерия“ този внезапен разцвет в бизнеса на Плевнелиев и Тодоров не е никак случаен, а се дължи на приятелската помощ

на бившия син депутат Илиян Попов,

който им помогнал да вземат квоти за износ на работници. Двамата с Росен Плевнелиев са учили заедно в местната математическа гимназия и са приятели оттогава.

Неговата кариера на политик точно по същото време е във възход - той е председател на общинския съвет в Благоевград, а кмет на града е Елиана Масева-любимката на Иван Костов и хазяйка на дъщеря му, която тогава учи в Югозападния университет. Покрай това хазяйство Илиян Попов и Елиана Масева стават фактори в СДС на национално ниво. „Илиян Попов колеше и бесеше - припомнят си в града. - Той помогна на Росен Плевнелиев за износа на работници в Германия.“

Илиян Попов става депутат, председател на парламентарната комисия по регионално развитие и строителство и накрая -

член на кръга „Агнешки главички“

Прословутият кръг, който днес е позабравен, има претенции, че дърпа конците в България през част от силните години на СДС.

„Агнешките главички“ се ръководят от Никола Николов, в онези години също син депутат от Разград и шеф на лозаро-винарската камара. Групата има силно лоби в „Икономедиа“. Втората съпруга на Плевнелиев - Юлияна, е дългогодишен кадър в медийната група на Иво Прокопиев и Филип Харманджиев. Както „Галерия“ вече писа, Филип Харманджиев и Росен и Юлияна Плевнелиеви имат вили и владеят земи в разложкото село Баня.

През годините добре се е подредил и благодетелят на Росен Плевнелиев - Илиян Попов. Той приключи с политическата си кариера и се отдаде на бизнес. Сега притежава „София ауто“ и внася автомобили. Като син лидер той помага на РМД да приватизира огромния завод за съобщителна техника в Благоевград. След това шефовете на РМД му дават двора на завода и той прави в него филиал на автосалона си „София ауто“. Попов купува и правото на строеж за 6 сгради в двора за скромните 10 000 лв.

Марина ИВАНОВА

в. „Галерия“