Руди Джулиани : Медиите са замесени в "заговор да бъде избрана Хилъри Клинтън"

Според някои американски политици и медии  Тръмп предизвика нов скандал, като намекна на митинг в Уилмингтън. , че неговите привърженици могат да използват правото на притежаване на оръжие, за да спрат неговата съперничка Хилъри Клинтън.

 

Той заяви, че Клинтън ще назначи либерални членове на Върховния съд, ако спечели изборите през ноември, с което ще застраши притежаването на оръжие регламентирано според Втората поправка на Конституцията на САЩ от 25 септември 1789 г.

Втора поправка

За сигурността на една свободна държава е необходима добре регулирано опълчение; правото на хората да съхраняват и носят оръжие не трябва да бъдат нарушавани.

Втората поправка на Конституцията защитава правото да се съхранява и носи оръжие. Правото да се носи оръжие предшества Закона за правата; Втората поправка се основава частично върху правото да се носи оръжие в английското общо право и е повлиян от английския Закон за правата от 1689. Това право е описано от Сър Уилям Блекстоун като спомагателно право, в услуга на естествените права на самозащита, на противопоставянето на потисничество и на гражданския дълг да се действа съвместно в защита на държавата. Втората поправка „кодифицира предварително съществуващо право“ и че „защитава индивидуално право за притежаване на огнестрелно оръжие, несвързано със служба в милиция, и за използване на това оръжие за традиционно законни цели, като самоотбрана в рамките на дома“, но също така заявява, че "...правото не е неограничено. Това не е право да се съхранява и носи всякакъв вид оръжие по какъвто и да е начин и с каквото и да е цел". 

Говорейки на среща с избиратели в Северна Каролина, Тръмп каза, че привържениците на притежаването на оръжие могат да я спрат.

Това предизвика остри реакции в интернет, като много хора го обвиниха, че призовава към употреба на насилие.

Негови привърженици обаче заявиха, че всъщност той иска да накара хората, които са привърженици на притежаването на оръжие, да отидат и да гласуват през ноември.

Неговото изявление, което предизвика такива остри реакции, беше направено на митинг в Уилмингтън.

Сенаторът от Кънетикът Крис Мърфи заяви, че "хора с нестабилна психика", които мразят Клинтън, могат да отговорят с насилие на призива на Тръмп.

Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани подкрепи Тръмп, като заяви, че очевидно не става дума за заплаха, но медиите са замесени в "заговор да бъде избрана Хилъри Клинтън".

Клинтън направи част от кампанията си искания за затягане на някои закони за притежаване на оръжие, но няма доказателства, че тя ще настоява за пълна забрана.

Новият скандал идва след дни на негативни заглавия и противоречия около кандидата на републиканците, които накараха много висши членове на парията да се обявят против него.

Мръсните хватки не са специалитет само на Балканите, а и в „царството“ на демокрацията ...

Под лупа по avantage.bg

Tags: