Румен Овчаров откраднал $21 милиона от “Булгартабак”

Румен Овчаров откраднал $21 милиона от “Булгартабак”Погледнете добре това лице. Изсечено, сурово, нагло. Нито следа от емоция. Студен и безчувствен поглед. Челюст, готова всеки момент да захапе. Кръвожаден звяр, най- общо казано.

Да, няма съмнение - ветеринарите са прави. Тяхната теория, че всяко куче прилича на стопанина си, е потвърдена. Румен Овчаров е поразително копие на кучето си - свирепия доберман Шак. Същински хищник, трениран в специалните условия на българския преход. Като се замислим, май няма крупна далавера в последните 10 години, в която името му да не е изплувало по един или друг начин...

Овчаров е възпитаник на вездесъщия Московски институт по енергетика, люпилня на КГБ-кадри. Определящите в живота му неща са резултат от московския период от живота му. В съветската столица, в курса си по специалността „Атомни електроцентрали и установки“.

Овчаров трупа първите си контакти

Именно там среща и жена си Иванка, с която е заедно от 31 години, и се научава на ловки машинации.

През 1997 г. казва: „Изпуснахме питомното - огромния пазар в Русия, опитахме се грубиянски и от позиция на силата да изтикваме Русия изцяло от България“. През 2006 г.: „Изграждането на АЕЦ „Белене“ без Русия е технически трудно и юридически съмнително“. Лятото на енергетиката ни свършва със зимата на 1996-а, казва малко преди края на мандата си в Комитета по енергетика Овчаров.

Румен Овчаров откраднал $21 милиона от “Булгартабак”През октомври 1999 г., в апогея на управлението на Костов, като червен кандидат-кмет на София, Овчаров отива на среща със Симеон II. Едва ли БСП е спечелила от това, че не забелязва, че има такава фигура в нашия политически живот, сензационно казва за царя Овчаров.

Някъде по това време излиза наяве и особеният афинитет на Овчаров към цигарения бранш и „Булгартабак“. И по-специално към дистрибуцията. В началото на 99-а, в парламента Овчаров изнервя управляващите, съобщавайки, че от 120 дистрибутори на цигари на пазара, в определени моменти 10-ина от тях получават административно оп-ределени ценови преференции и изкупуват огромното количество от цигарите. Печалбата от ценовите разлики е по 80-100 млн. лева за броени дни на фирма, с които пари се захранват партийни централи. Овчаров обвинява двама министри на Костов, шефове на фирми, депутати за принадлежност към цигарената мафия и в отговор

получи заплахи за живота си

Тази схема години по-късно Румен Овчаров овладява лично. Е, това му коства министерския пост, но пък му носи нови сладки далавери.

Че думите на Р. Овч. трудно могат да се приемат 100%, говорят и други факти. Докато е министър, жена му Иванка е съдружничка в частна фирма със зам.-министърката на икономиката от НДСВ

Иванка Диловска. Третият съдружник във фирмата - Иван Марков, е в управата на Асоциа-ция български въгледобив заедно с друг заместник на министъра Овчаров - Йордан Димов. Всичко е по социалистически „принципно“. Както и контактите му напоследък. Без да е почитател на пушките и трофеите, той ходи често на лов в съседни страни, за да прави компания на един от босовете на алкохолния бизнес в България, се твърди в една опе-ративна разработка.

От средата на 90-те години на миналия век Р. Овч. успя категорично да овладее БСП в София. Превърна столичната соцорганизация в свое „графство“, което можеше да се опълчва или да бламира централното ръководство на партията. През 2007 г., след 46-ия конгрес на БСП, Станишев опитва да извади Овчаров от ръководството на партията,

но среща яростната съпротива на лобито ми

А в него са верни редови членове и активисти, общински съветници, депутати, дори дясната ръка на Румен Петков - Камен Пенков, Красимир Премянов, разбира се, евродепутатката Илияна Йотова.

Бурната афера на Овчаров с последната приключва през 2008 г. Тогава Р. Овч. се сближава с Гергана Алексова, тогава на 29 г. Но това не го прави уязвим. По-интересно е, че публичната война с Илия Божинов има неочакван край. На пленума на БСП на 3 юни 2007 г. Овчаров пред всички неразбрали уточнява, че смята Божинов за свой предател в мегаскандала и изяснява позицията си: „Така наречения другар Божинов не само фактите, не само боговете, ами и глупостта му не може да го накара да замълчи.“ Преди 2 години Божинов се отцепва и прави своя партия. През август 2010 г.

внезапно и мистериозно умира

- дали поради лекарска грешка при стомашна операция, дали от метилов алкохол, дали при друго отравяне - не се разбра еднозначно.

Не се разбра, поне досега, и какво свързва Овчаров със скандала, гръмнал покрай делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. На 1 юни т. г. излезе наяве, че към средата на 2009 г. е установена липсата на 117 млн. евро от проекта АЕЦ „Белене“, за които няма счетоводни документи. Имало още 160 милиона евро загуби от неизгодна продажба на оборудване и още 59 милиона евро, изтекли необосновано от НЕК. Някои източници твърдяха за липси за около 400 милиона евро. Данните за липсите в „Белене“ са посочени в доклад за проверка на НЕК. Но НЕК, под чиято шапка е АЕЦ „Белене“, обаче е публична собственост и всеки разход по закон е следен от одитори. Кой е заверявал годишните баланси на НЕК и „Белене“ и тези разходи и липси одобрени ли са?

Въпроси, които крият интересни отговори...

„Уикенд“