Русия заплаши Молдова с военна конфронтация в Приднестровието

EURACTIV.com with Reuters | translated by Антония Коцева

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди Молдова в четвъртък (1 септември), че заплахата за сигурността на руските войски в отцепилия се регион Приднестровието рискува да предизвика военна конфронтация с Москва.

Русия е разположила мироопазващи войски в Приднестровието от началото на 90-те години на миналия век, когато при въоръжен конфликт проруските сепаратисти взеха контрола над по-голямата част от региона.

Правителството в Кишинев подчерта, че е ангажирано с мирен диалог за бъдещето на региона и съобщи, че ще призове действащия руски посланик, за да изясни позицията на Москва.

Русия твърди, че нейната армия е там, за да поддържа мира и стабилността, но Молдова иска Москва да изтегли силите си.

„Всички трябва да разберат, че всяко действие, което би застрашило сигурността на нашите войски (в Приднестровието), ще се счита съгласно международното право за нападение срещу Русия, какъвто беше случаят в Южна Осетия, когато нашите миротворци бяха нападнати от бившия грузински президент Михаил Саакашвили“, каза Лавров.

Този инцидент през 2008 г. доведе до петдневна война, в която руските сили превзеха няколко грузински града. Малко след това Москва призна Южна Осетия и друга отцепила се от Грузия територия – Абхазия, за независими.

Приднестровието, което разчита до голяма степен на Москва за подкрепа, съобщи за поредица от спорадични атаки през април, което допълнително повиши напрежението, което вече беше високо след намесата на Русия в Украйна, която граничи с Молдова.

Говорителят на молдовското външно министерство Даниел Вода, каза, че правата на всички малцинства – включително рускоезичните – са гарантирани.

„Кишинев остава напълно ангажиран с мирния диалог в Приднестровието и призовава Русия да изтегли войските, разположени незаконно на наша територия. Всяко предложение за различен подход е неоснователно“, написа той в Туитър.

За да изясни ситуацията, външният министър Нику Попеску е наредил да бъде извикан действащият руски посланик.