Русия изгражда наказателни лагери в части от Украйна

"Вагнер" досега е вербувал около 50 хиляди затворници от Русия да се включат във войната. От тях само 10 хиляди още са на служба. Голям проблем за Пригожин, който сега вероятно се опитва да рекрутира украински пленници.

 

Руското правителство е поръчало изграждането на 25 наказателни лагера в окупираните и анексирани територии в Украйна. 12 от затворите ще бъдат изградени в Донецк, 7 в Луганск, 3 в окупираните части на Херсонска област и 2 - в Запорожка област, където ще бъде изграден и лагер от открит тип. Властите вече са взели съответното решение, става ясно от публикация в държавния "Парламентарен вестник".

Русия, в която има над половин милион затворници, е известна с голямата си мрежа от наказателни лагери. Има стотици съобщения, че държаните в тях стават жертва на тежко физическо и психическо насилие. В наказателен лагер от месеци е и руският опозиционер Алексей Навални. 

От "Вагнер" се опитват да рекрутират украински пленници?

По данни на правозащитната организация "Русия зад решетките" частната паравоенна милиция "Вагнер" досега е набрала около 50 000 затворници от руските затвори, които са се включили във войната в Украйна. От тях обаче само около 10 000 са все още на служба, а останалите са загинали, били са ранени, пленени или са дезертирали, съобщава организацията. Украинският генерален щаб съобщи, че заради големите си загуби "Вагнер" вече набира войници сред украинските пленници.

Според Олга Романова от "Русия зад решетките" дезертирането на войниците може да се превърне в сериозен проблем за ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин. Пригожин не бива да показва тези данни на Владимир Путин, каза Романова. 

Пригожин наказва брутално дезертьорите

Олигархът, известен като "готвача на Путин", има неограничени правомощия да рекрутира затворници при условие, че ги контролира изцяло. Пригожин, който също е бил в затвора по съветско време, набира част от затворници лично. При вербуването той им обещава, че ще бъдат освободени след края на военната служба. В същото време заплашва дезертьорите с екзекуции по бързата процедура. 

Видеоклип, разпространен от войниците на Вагнер преди седмици, цели да покаже сериозността на заплахата: на него се вижда как затворник е пребит до смърт с чук. Преди това мъжът е бил военнопленник в Украйна, но се е върнал в Русия по време на размяна на пленници.

https://www.dw.com/bg/rusia-izgrazda-25-nakazatelni-lagera-v-okupiranite...