Русия обяви, че Сърбия може да разчита на „всякаква подкрепа“

от Bojana Zimonjić Jelisavac | EURACTIV.rs

В телевизионно интервю за  "Мондо" Александър Боцан-Харченко коментира, че "подкрепата за Сърбия винаги е била ключов момент и основа на нашата дейност на международно ниво“. [Shutterstock/PX Media]

 

Руският посланик в Белград каза в четвъртък, че Сърбия може да разчита на „всякаква подкрепа от Русия“, но отказа изрично да потвърди или отрече дали това може да включва и военна помощ.

В телевизионно интервю за  „Мондо“ Александър Боцан-Харченко коментира, че „подкрепата за Сърбия винаги е била ключов момент и основа на нашата дейност на международно ниво“.

Сърбия е един от традиционните съюзници на Русия и отказа да се присъедини към международните санкции срещу Москва, въпреки че подкрепи две резолюции на ООН, осъждащи Русия през 2022 г.

„Когато и ако са заложени приятелски и братски отношения, аз съм убеден, и това беше казано на най-високо ниво, че Сърбия и сръбският народ могат да разчитат на всякаква подкрепа от Русия“, каза Боцан-Харченко.

На въпрос дали това може да означава влизане във въоръжен конфликт заради Сърбия, той отговори: „Всичко зависи от ситуацията“.

„Казвам ви, Сърбия може да разчита на всяка помощ, която би била ефективна и необходима при конкретни обстоятелства“, посочи Боцан-Харченко.

Той отказа да нализа в детайли по темата, защото се опасява от „враждебни интерпретации на всичко“, което Русия казва.

„Нямам никакво желание да давам храна на враговете, затова отговарям така – всичко зависи от оценката и конкретната ситуация, в която ще се окажат Сърбия и Русия“, заяви дипломатът.

По темата за Украйна, посланикът настоя, че Москва не е във война с Киев или украинския народ и повтори официалната линия на Русия за провеждане на „специална военна намеса“.

„Задачите, които трябва да бъдат изпълнени, остават същите, както подчерта президентът Владимир Путин на 24 февруари 2022 г. – да се осигури безопасност, сигурност и спокоен живот на хората от Донбас, руските хора в Украйна, които са подложени на натиск, геноцид и забрани от години.”, заключи руският дипломат.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...