Русия със забрана за камиони от България и други 'неприятелски' страни да превозват стоки на нейна територия

Руският президент Владимир Путин предостави на правителството правото да наложи забрана на международния автомобилен превоз на стоки през Русия с превозни средства, принадлежащи на превозвачи от страни, които са въвели подобни антируски ограничения, съобщи агенция „Интерфакс. В частност руските ограничения ще засегнат и българските шосейни превозвачи.

„Да се предоставят на правителството на Руската федерация пълномощия за забрана за извършване на международен автомобилен превоз на стоки през територията на Руската федерация с камиони, принадлежащи на чуждестранни превозвачи, регистрирани в чужди държави, които са въвели ограничителни мерки по отношение на гражданите на Руската федерация и руски юридически лица в областта на международния автомобилен превоз на товари." - се казва в Указа с номер 681, публикуван в петък на официалния интернет портал за правна информация.

В документа се посочва още, че ако бъде установена такава забрана, правителството трябва да определи срока на нейната валидност, списъка на държавите, които са въвели подобни ограничения срещу Руската федерация, видовете транспорт, за които се прилага това ограничение, и условията за извършване превози, за които тази забрана не важи.

В обосновката за приетите мерки във въведението към указа има отправка към федералния закон от 4 юни за мерките за противодействие срещу неприятелските действия на САЩ и други чуждестранни държави.

През април Москва се оплака, че Европейският съюз е затворил границите си за товарни превозни средства, регистрирани в Русия и Беларус, поради санкциите, наложени заради конфликта в Украйна.

https://offnews.bg/sviat/rusia-sas-zabrana-za-kamioni-ot-balgaria-i-drug...