Руските финансови резерви нарастват значително

Само за един месец обемът на руския Държавен фонд е набъбнал значително на близо 200 милиарда щатски долара. Над 40 милиарда от тях са постъпили във фонда от продажбите на петрол и газ. Излизат ли сметките на Путин?

 

Данните на финансовото министерство в Москва сочат, че към 1 юни в руския Държавен фонд е имало 197,7 милиарда долара, с което той е достигнал най-високата си стойност, откакто Русия нападна Украйна, и почти се е доближил до абсолютния си рекорд от 197,75 милиарда долара, колкото е имало във фонда през ноември 2021 година.

32 милиарда долара в началото

За сравнение: на 1 май наличността във фонда е била малко над 155 милиарда щатски долара. Значителното му увеличение с 42,5 милиарда долара се дължи на прехвърлянето в него на приходите от 2021 година. Държавният фонд се попълва предимно от приходите от продажбите на петрол и газ. Когато той беше основан в началото на 2008 година в него имаше 32 милиарда долара. Според руското финансово министерство, една от основните му задачи е да подсили пенсионната система.

 

Но в условията на война, която Русия води в Украйна, ролята на Държавния фонд придобива съвсем различно значение: с милиардите от него президентът Путин има възможност не само да компенсира намалелите приходи в държавния бюджет, но и да намали финансовата зависимост на страната от щатския долар и доларовите финансови потоци. Руските власти планират средствата от Държавния фонд да станат основен източник за попълването на очертаващия се тазгодишен бюджетен дефицит.

Заради западните санкции руската икономика е поставена под силен натиск, което се отразява и на държавния бюджет. Така например вземанията от данък добавена стойност са спаднали с цели 54 процента спрямо миналата година, съобщи вестник „Коммерсант", като се позова на източници от финансовото министерство.

Руската икономика е застрашена от рецесия

Отново заради наложените на страната международни санкции, през тази година спадът в руската икономика се очаква да бъде 7,6 процента, става ясно от актуална анкета на агенция Ройтерс сред 18 водещи експерти. А прогнозата на руското финансово министерство е дори още по-песимистична: за спад на БВП през 2022 година с до 12 процента.

Такава рецесия в Русия за последно имаше през 1990-те години, когато след разпада на Съветския съюз руската икономика правеше първи стъпки към капиталистически тип икономика.

https://www.dw.com/bg/%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%84%...