Руският саботаж на „Северен поток-1“ се провали, цената на газа в Европа спада

Руският саботаж на „Северен поток-1“ се провали. Цената на газа в Европа днес спадна, въпреки че по „Северен поток-1“ не тече газ, а и липсват перспективи това да се случи скоро, предаде Ройтерс.

В Нидерландия стойността на месечния контракт намаля с 27,5 евро до 218 евро за мегаватчас. Фючърсите с доставка през ноември спаднаха с 24 евро до 234 евро за мегаватчас.

 

„Това развитие е по-близко до реалността и отразява наличността на газ, тъй като хранилищата в Европа са почти изцяло запълнени и рисковете, свързани с руските доставки, намаляват“, заяви анализатор към „Анжи енерджискан“ (Engie EnergyScan), цитиран от БТА.

 

Европа запълни хранилищата си почти два месеца по-рано от поставения срок и към момента те са запълнени средно на 82 процента, сочат данни на „Газ инфрастръкчър Юръп“ (Gas Infrastructure Europe). В Германия те са запълнени на 86 на сто.

 

Рейтинговата агенция Fitch съобщи, че спирането на „Северен поток-1“ се е случило четири месеца по-рано от нейните прогнози, но Европа се е оказала подготвена за това. Плановете за намиране на алтернативни доставки, съчетани с икономии на синьо гориво до 15 процента спрямо предходната година, трябва да помогнат на Европа да избегне острия недостиг, смятат от Fitch.

https://frognews.bg/novini/ruskiiat-sabotaj-severen-potok-1-provali-tsen...

Tags: