Руският терорист Гиркин: И 10 Северодонецка да превземем, войната я губим

Бившият министър на отбраната на сепаратистите от т. нар. ДНР Игор Стрелков - Гиркин отново разкритикува военното и политическото ръководство на Русия в контекста на боевете в Северодонецк.

Това стана в ново негово видеопослание, публикувано в блога му, който проследява хода на военните действия.

Гиркин, който в Украйна е обявен за терорист, смята, че превземането на Северодонецк няма да донесе на Русия никакви успехи, освен тактически "победи".

"Войните не се печелят с тактически победи. Можете да вземете още десет Северодонецка, но войната няма да бъде спечелена. За да спечелим войната, трябва да разгромим въоръжените сили на врага, да го лишим от възможността да се съпротивлява. А щурмуването на крепост след крепост няма да доведе до нищо. Освен огромните загуби и за двете страни", казва полковникът, който оглави бунтовете в Донбас през 2014 г. с щедро финансиране от православния олигарх Малофеев.

Гиркин допълва, че Русия ще загуби една продължителна война с Украйна:

 

"Колкото се церемоним с тях (украинците - бел. ред.), толкова по-големи са шансове да не можем да спечелим тази война", каза той.

За разлика от твърденията на Кремъл той е категоричен, че икономиката на Русия ще се влоши заради продължителния военен конфликт.

"Рано или късно, ще се стигне до висока инфлация, спад в производството и т.н.", каза той, подчертавайки, че Северодонецк не гарантира на Русия победа на бойното поле.

В момента Русия съсредоточава всичките си усилия върху превземането на Донбас. Водят се ожесточени боеве за Северодонецк. В близко бъдеще врагът може да завземе Лисичанск, предупреждават експертите от Института за изследване на войната.

В същото време край Белогоровка окупаторите се отказаха да форсират Северски Донец, опасявайки се от нови тежки загуби на техника и жива сила.

Според ръководителя на Центъра за военноправни изследвания Олександър Мусиенко целите на Русия са да превземе Северодонецк, да настъпи от юг към Лисичанск и да се придвижи от Попасна и да установи контрол върху магистралата Лисичанск-Бахмут.

https://offnews.bg/sviat/ruskiat-terorist-girkin-i-10-severodonetcka-da-...