Ръката на Кремъл отдавна ни е хванала за гушата, но това не пречеше на управлението на ГЕРБ

Сдобихме се с неочаквана българска новина с руски акцент докато чакаме водещата международна новина за очаквано безрезултатната среща между Байдън и Путин в Женева. Проговори публично за пръв път уволненият днес шеф на Държавна агенция “Разузнаване” Атанас Атанасов( на снимката). Каза две неща, които от неговата уста звучат сензационно като признание за състоянието на несъстоялата се реална съпротива ( явно и като резултат от собственото му безсилие или нежелание?) срещу руското проникване в България. 

 

 

 

 

 

“Основната причина за отстраняването ми, независимо от подценяването в някои медии, е дългата ръка на Кремъл, а също така, донякъде и координирани действия с един бизнесмен, които може и да са едно цяло с Кремъл, но това не е моя работа”, сподели напусналият насила поста си и собственото си досегашно мълчание вече бивш шеф на разузнаването.

Това е първият представител на властта с достъп до най-големите тайни на държавата, който без заобикалки и намеци говори за ръката на Москва и нейното всемогъщество в България. Едно е политици, прислужниците им в медиите и прочее “сволоч” да намекват, внушават и манипулират по въпроса за руската намеса, а съвсем друго е това да твърди самият шеф на разузнаването.

Но и това е нищо в сравнение с края на импровизирания му брифинг пред журналисти, какъвто българските служби трябваше да са организирали на принципна основа по тази тема много отдавна. Атанасов изрази личното си мнение, че можело да се задейства план “здравствуйте братушки”, но не по отношение на руските туристи. С други думи той предупреждава, че има вероятност в натовска България да се случи нещо подобно като в Украйна през март 2014 година, когато там “братушките” окупираха украинския полуостров.

Няма как да споря с толкова високопоставен познавач на тайните в България по тема, която лансирам и анализирам от много години. Но мога да попитам и аз две неща от позицията на наблюдател, който не е забелязал съпротива на институционално ниво на руското овладяване на България преди внезапното проглеждане на службите за видната с просто око безнаказаност на руското господарско шетане тук – проглеждане, с явната политическата цел да се отложи залезът на проруското управление на ГЕРБ и патериците му като се хвърлят на натовските ни съюзници няколко руски шпионски останки за глозгане.

Първият ми въпрос е защо чак сега, когато въпросът стана за него личен, Атанас Атанасов реши да го огласи? Не казвам, че е трябвало да издава държавни тайни, но при тази нагласа, която сега използва като щит и за контраатака за самозащита, е могъл да намери начин да даде знак. 

Ако не на нас, простите анализатори на епохата на простите гербаджийски управници, то на началството си е могъл да светне с фенерчето. Например като си хвърли оставката след всичките явни заявки на Методиевич да брани руските интереси чрез ” Турски поток”, чрез отказа му за съпротива срещу руските провокации в Черно море и чрез унизително му за България прекланяне пред Путин до степен да му се извини в Москва 2018 година, че

 не се е старал достатъчно да му се хареса. 

Вторият ми въпрос е по-кратък, но не по-малко съществен. Той е по аналогия с обичайните претенции към обвинителите на досегашното статукво. Каквото и да им кажеш, например за корупцията, веднага скачат да искат доказателства. Така че е напълно легитимно да поискам(е) и от Атанасов да даде доказателства. Поне едно.

Би било безценно, макар и в рамките на нещо като самопризнание за дългогодишното бездействие на българските служби срещу руската намеса в България, която до такава степен преля чашата на съюзническото търпение, че се наложи САЩ да откроят страната ни като мишена на небивали американски санкции срещу съюзническа държава, в която корупцията с руски корени се разпорежда като в завладяна от нея територия, защитавана откровено от посланичката Митрофанова в серия от нейни “закрилнически” изявления срещу американските ескалиращи критики.

Защото”братушките” са си тук мнооого отдавна. Ръката на Кремъл държи за гушата  страната ни и наскоро я задуши допълнително с един газопровод, като ни накара да си купим въжето, на което ни бесят, че и за сапуна да си платим по цени, определяни от екзекуторите ни. Сега, когато Методиевич се оказа с ритнато столче, опитите да се оправдаваме за “ръката на Кремъл” изглеждат най-малкото като твърде закъснели прозрения.

https://ivo.bg/2021/06/16/%d1%80%d1%8a%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0...