Само във Фрог: Районните поемат взривовете, обричат разкриването им на провал

Взривовете, които не са дело на организирани престъпни групи да се разследват от районните управления. Това устно разпореждане е спуснато в МВР, след като неизвестни вдигнаха във въздуха мерцедеса на гаджето на издирвания Божидар Кузманов-Божо Кравата, научи Фрог нюз от източници в ГДНП.

Колата бе взривена преди седмица на „Симеоновско шосе”. Установи се, че под возилото са били поставени 400 гр. взривно вещество. Още тогава на ченгетата се видял странен факта, че случаят е поет от районното. До този момент обичайно подобни дръзки казуси се разплитали от отдел „Контратерор” в ГДБОП, където има специализиран сектор и специално подготвени по темата експерти. Източници от антимафиотската служба обясниха пред Фрог, че криминалистите в РУП нямат капацитет да нищят подобни престъпления, които в болшинството от случаите реално са дело на организирани групи т. е в тях участват поне трима и повече души. „Има поне един, който подготвя материалите, друг, който поръчва престъплението и трети, който го извършва. Това означава, че взривовете са дело на ОПГ”, категорични са полицаите. 

Освен това не би могло да се каже от самото начало какви са мотивите за деянието. В повечето случаи става дума за уреждане на взаимоотношения или за сплашване. Криминалната практика показва, че представителите на ъндърграунда често прибягват до взривяване на опонент, тъй като следи от извършителите почти не остават, а престъплението трудно се разкрива и доказва. Ако взривовете се разкриват от районните, ченгетата са изправени и пред друга трудност. Те имат данни за хората, които действат само в даден регион, докато подобно престъпление може да е дело на престъпници, които не са дори от един и същи град. Антимафиотите са категорични, че ако сегашната нова разпоредба остане, то има реална опасност разкриваемостта на взривовете да се сведе до нула.

http://frognews.bg/