Само с две бюлетини ще гласуваме за президент и на референдума

Тайната на вота в бюлетините наесен ще се пази по различен начин. В тази за президент ще има черна лента на гърба точно през средата, за да скрива отбелязаното квадратче с номера на съответните кандидати

Две бюлетини ще има на предстоящия на 6 ноември вот 2 в 1, когато едновременно ще се проведат президентските избори и референдума, съобщиха от Централната избирателна комисия.

В едната бюлетина ще бъдат изредени кандидатите за президент и вицепрезидент, а в другата – трите въпроса от референдума. 

„Когато въпросите са на едно място, ще има по-малко объркване сред гласоподавателите“, коментира говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

Избирател, решил да участва в референдума, ще може да се произнесе само по един въпрос, като прескачането на другите два няма да прави бюлетината невалидна. 

Единствената последица за хората, които не отидат до урните е, че ще бъдат отписвани от избирателните списъци, но пак ще могат да се добавят, ако изразят изрично желание за това.

Тайната на вота в бюлетините наесен ще се пази по различен начин. В тази за президент ще има черна лента на гърба точно през средата, за да скрива отбелязаното квадратче с номера на съответните кандидати. Тя ще се сгъва и пуска директно в урната.

Бюлетината за референдума обаче няма да има лента, а ще се поставя в бял непрозрачен плик и така ще отива в урната.

http://www.faktor.bg/