Саркози иска специален съд за терористи, защото няма място за "правни тънкости"

Бившият президент на Франция Никола Саркози, който е и вероятен кандидат за следващите избори, предлага създаването на специален съд за тероризъм в страната.

"Необходимо е да се създаде специален съд, както и съответната прокуратура. Борбата срещу тероризма изисква решенията по тези въпроси да се взимат от специални юристи", е заявил бившият президент в интервю за френския ежедневник "Журнал дьо Диманш", съобщи БНР.

Саркози предлага и създаването на център, където да бъдат задържани заподозрените за връзка с терористи. Според него осъдените екстремисти трябва да бъдат поставяни и в специални килии.

"Всеки французин заподозрян, че е свързан с тероризма, защото често посещава джихадистки сайтове в интернет, или чрез поведението си показва белези на радикализация, или защото е в близки контакти с радикализирани хора, трябва превантивно да бъде поставян в центрове за задържане", казва Саркози. По думите му, в борбата срещу тероризма няма място за "правни тънкости".

Думите на Саркози идват скоро след като президентът на Франция Франсоа Оланд заяви, че твърдите реакции срещу терористичните нападения са демонстриране на намерение да се разруши френския социален модел, припомня "Ройтерс".

http://legalworld.bg/