САЩ изпращат стотици бойни машини в Източна Европа

 Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com | translated by Антония Коцева

Стотици американски бойни машини ще пристигнат във Флисинген в югоизточната част на Нидерландия, преди да се отправят към Източна Европа, за да засилят военното си присъствие по източния фланг на НАТО.

Нидерландските войници ще помогнат за транспортирането на американската армейска бригада през страната от началото на януари до началото на февруари, преди тя да продължи към Полша и Литва, според прессъобщение на нидерландското министерство на отбраната.

Армейската бригада включва 1275 превозни средства, включително стотици танкове M-1 Abrams, бойни машини за пехотата Bradley и друга техника, които ще бъдат транспортирани по шосе, железопътен транспорт и вода до Източна Европа.

Американската бригада ще остане в Полша и Литва шест месеца.

През декември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки на НАТО да доставят повече оръжия на Украйна.

„Призовавам съюзниците да направят повече. В интерес на нашата сигурност е да гарантираме, че Украйна ще надделее и руският президент Владимир Путин няма да спечели“, посочи той.

Седмица преди това САЩ обявиха близо 2 милиарда долара допълнителна военна помощ, включително системата за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, която осигурява защита срещу самолети, крилати и балистични ракети.

В началото на декември 800 единици американско военно оборудване, включително военни машини и танкове, пристигнаха на пристанището в Гдиня, в Полша.

Оборудването и американските войници от 1-ва пехотна дивизия вече са разположени в Полша и други страни в Европа за следващите девет месеца, след което ще бъдат заменени с други войници.

Това бе двадесетата пратка с американско оборудване, която пристига на терминала, каза търговският директор Михал Кужайчик.

След като Русия нападна Украйна през февруари, НАТО изпрати допълнителни сили и оборудване на източния фланг на Алианса, включително около 40 000 войници.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...

Tags: