САЩ пращат на Украйна нова модификация на 'Ейбрамс', но без уранова броня

Разработването на тази броня се извършва в рамките на свръхсекретна програма

САЩ ще изпратят на Украйна модифицирана версия на своя танк "Ейбрамс" без "секретната" уранова броня, вероятно поради опасения, че може да попадне в руски ръце, съобщи в. "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Администрацията на президента Джо Байдън планира да предложи на Киев 31 свои основни бойни танка в по-модерната им конфигурация М1А2, а не по-старата версия А1, но ще махне секретната им бронирана защита, която прави най-новата версия толкова смъртоносна.

Според "Политико" федералната политика забранява износа на "Ейбрамс" с класифицирано бронирано оборудване, използвано от американската армия, които включват обеднен уран - изключително плътен и понякога летлив метал.

Композитните бронирани пакети с обеднен уран, използвани от САЩ, са строго класифицирани. Разработването на първоначалната версия, често наричана просто "тежка броня" или "специална броня", се извършва в рамките на свръхсекретна Програма за специален достъп (SAP). Чрез допълнителни слоеве от силно изолирани протоколи за сигурност се защитава разкриването на особено чувствителна информация за националната сигурност.

Възможно е Пентагонът да е загрижен за перспективата танкове да бъдат пленени от Русия и да бъдат копирани защитните технологии.

 
 

Варианти на А1 вече са на въоръжение в Австралия, Египет, Ирак, Кувейт, Мароко и Саудитска Арабия, но нито един от тях не разполага с броня с обеднен уран.

Версията А2 обаче има по-усъвършенствано управление, с подобрена оптика за насочване и независим термовизьор, който позволява на командира самостоятелно да сканира за цели при всякакви метеорологични условия и на бойното поле.

Механизмите за управление в А2 също са усъвършенствани и дигитализирани, най-вече с нова "вътрешна информационна система", посочва "Политико".

https://offnews.bg/sviat/sasht-prashtat-na-ukrajna-nova-modifikatcia-na-...