САЩ: Руски военни са екзекутирали украинци, поискали да се предадат в плен

Съединените щати разполагат с достоверна информация, че руски военни са екзекутирали украинци, които са искали да се предадат в плен в Донецка област, съобщи CNN с позоваване на специалния американски посланик по въпросите на международното правосъдие Бет Ван Шаак

„Сега имаме достоверна информация за това, че действаща в околностите на Донецк руска военна част е екзекутирала украинци, които са се опитвали да се предадат, вместо да ги плени. Ако това е истина, то това би било нарушаване на основния принцип на военните закони: забрана за произволна екзекуция на цивилни лица и воюващи, които са капитулирали, които са ранени или имат други форми на инвалидизация“ – се казва в изявлението на Бет Ван Шаак по време на среща в Съвета за сигурност на ООН, посветена на Украйна.

„Нашето просто послание към военното и политическото ръководство на Русия и към редовите лица е следното: светът гледа и на вас ще ви бъде потърсена отговорност“ – заявява още Бет Ван Шаак.

„Екзекуциите са част от нарастващия списък с военни престъпления, в които Русия е обвинена, като останалите включват нападение срещу цивилни, отвличане на деца, изтезания и изнасилвания. Русия съсредоточава усилията си в района на Донецк, след като силите й не успяха да превземат столицата Киев“ – пише по темата американското издание The Hill.

САЩ: Руски военни са екзекутирали украинци, поискали да се предадат в плен | Свят | Новини от България и Света | OFFNews.bg