САЩ ще изпратят оферта за следващите F-16 през юни, НС може да реши още преди август

България преговаря за самолети, които ще заместят първите осем изтребители F-16

През юни САЩ ще изпратят офертата за вторите 8 изтребители F-16, заяви министърът на отбраната Драгомир Заков по време на изслушването му в ресорната парламентарна комисия.

По думите му България ще има време за реакция от между 3 и 5 месеца. Той заяви, че забавянето идва от българска страна, тъй като правителството все още прави финалните корекции по изискванията към самолетите. След това от САЩ ще изпратят оферта, която трябва да бъде одобрена от НС. Заков заяви, че това е възможно да се случи преди лятната ваканция на депутатите през август.

Той допълни, че изтребителите трябва да са в България най-късно до 2027 г. 

Министърът допълни, че България преговаря за самолети, които ще заместят първите осем изтребители F-16, които страната вече поръча от САЩ. По-рано премиерът Кирил Петков заговори за "заместващи F-16 самолети". Заков обясни, че това ще са други изтребители, които страната ще използва до пристигането на F-16. По думите му това ще е за срок между 3 и 4 години. Той обясни, че за същия период няма да можем да използваме МиГ-овете и заради това са необходими алтернативи.

България има капацитетът да ремонтира украинска военна техника, заяви още министърът.

 
 

Той допълни, че ще има проблем само с резервните части, които са руски. По думите му щом Украйна поиска именно такъв тип помощ от България, то ние действително имаме такава възможност.

Изказването му е в отговор на въпрос на доц. Атанас Славов от ДБ, който попита дали е реалистично България да ремонтира украинска военна техника. Такова бе искането на Володимир Зеленски и това бе и гласуваното проекторешение за военно-техническа помощ.

Министърът допълни, че по време на срещата в "Рамщайн" са обсъдени възможностите за дългосрочно подпомагане на Украйна. След срещата е създадена контактна група, която ще се занимава с тази тема. Пряк резултат от срещата е постъпилото искане на Украйна за ремонт на военна техника. Тази седмица украинската делегация е посетила част от заводите и предстои да започне процесът. Министърът на отбраната допълни, че предстоят още срещи за дългосрочната помощ за Украйна.

"Продължаваме да бъдем с техника от времето на Варшавския договор и Съветския съюз" - с тези думи той описа най-големия проблем в отбраната. Той заяви, че модернизирането на въоръжените сили е негов основен приоритет. По думите му повереното му министерство ще разполага със сума между 6 и 13 млрд. лв.

Драгомир Заков допълни, че в миналото МО е разполагало със съми, но не са разходвани рационално и заради това положението в армията остава същото.

"В момента сме в ситуация, в която трябва да наваксаме", каза той.

Министърът заяви, че основната краткосрочна цел на министерството е да задържи военнослужещите в армията. По думите му има значителен отлив на кадри. Причината са ниските заплати. Заков обяви, че ще поиска увеличение на заплатите в актуализацията на бюджета. Министърът обаче каза, че това няма да е за сметка на отбранителните способности. Той е категоричен, че в новия пакет ще се търси баланс между социален пакет и модернизация. Той заяви, че са нужни много инвестиции в отбраната. В контекста на войната той допусна, че може да се наложи България да отделя повече от 2% от БВП за обрана, както е в Националния план. Към момента страната отделя малко над 1,70%. Заков смята, че оптимален вариант е между 2,5% и 3%. Той заяви, че това ще е въпрос или при актуализацията, или при приемането на бюджета за 2023 г.

Повечето от бежанците, настанени във военни бази по черноморието, са преместени в бази в зимните курорти. Министърът съобщи, че военнослужещите ще могат да ги използват през лятото, но при нова бежанска вълна в базите отново ще се настаняват украинци. В базите в зимните курорти също ще могат да бъдат настанявани военни, но заедно с бежанците.

САЩ ще изпратят оферта за следващите F-16 през юни, НС може да реши още преди август | Политика | Новини от България и Света | OFFNews.bg

Tags: