Сбърка ли Борисов с президентската кандидатура на Плевнелиев?

Сбърка ли Борисов с президентската кандидатура на Плевнелиев?„Категорично няма да се кандидатирам за президент. Поканен съм от това правителство и съм получил доверието на премиера и неговата партия, за да свърша колкото се може повече работа в един тежък момент за държавата и нейната икономика”. С тези думи само преди няколко месеца Росен Плевнелиев показа, че държи на експертния си профил. Точно по това време рейтингът му задмина този на Бойко Борисов и категоричният отказ на строителния министър да става президент допълнително усили симпатиите на гражданите към него.

Днес обаче се оказва, че това е била първата лъжа в президентската кампания на Плевнелиев.

Във времето тя беше повторена на няколко пъти от строителния министър, за да се стигне до момента, в който той и Маргарита Попова се оказаха кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. При това отново в качеството си на експерти.

Това, че Плевнелиев е излъгал, разбира се, няма да се отрази по никакъв начин на кампанията му, защото измятането, лъженето и увъртането са неразделна част от българската политика. Доказателство за това е политическата кариера на патрона на Плевнелиев Бойко Борисов, който от 10 години не спира да лъже, но въпреки това е един от най-авторитетните и уважавани политици в България. Същото важи и за настоящия президент Георги Първанов.

Проблемът на Плевнелиев ще бъде не толкова в изричането на различни и разнообразни лъжи по време на кампанията, колкото в начина, по който ще ги изрича. Още от представянето на двойката Плевнелиев – Попова стана ясно, че и двамата трудно ще успеят да излязат от ролята на експерти и да влязат в ролята на политици. Допреди няколко дни в качеството си на министри те изглеждаха като едни от най-разумните хора в този кабинет, а откакто бяха номинирани за президент и вицепрезидент изглеждат като хора, които са насадени на пачи яйца. В стремежа си да бъде убедителен, Росен Плевнелиев се опит­ва да го играе твърд и безкомпромисен, какъвто очевидно не е, след като е приел да играе по свирката на Бойко Борисов, а Маргарита Попова за изненада на всички започна да говори толкова високопарно, че за отрицателно време изтри добрите впечатления от работата си и заприлича на партийна секретарка от началото на перестройката.

Така двата коза на Бойко Борисов – да обяви кандидатурата за президент в последния момент и тя да е на най-рейтинговия му министър – може да се окажат губещи. При представянето си Плевнелиев обяви, че не обича общите приказки, след което заля публиката с общи приказки и не даде нито един сериозен аргумент за решението си да се отметне от първоначалното си намерение да бъде докрай строителен министър и вместо това да се кандидатира за президент.

По всяка вероятност, ако не няколко часа преди представянето, той е разбрал за номинирането си няколко дни преди то да се случи. Затова е неподготвен, а експертният му имидж може лесно да се изпари.

Дали кандидатът за президент на ГЕРБ ще успее да влезе в ритъм по време на предизборната кампания, предстои да видим, но е ясно, че ще му бъде далеч по-трудно, отколкото на основните му опоненти Меглена Кунева и Ивайло Калфин, които започнаха кампаниите си по-рано и имат опита на участници в предишни избори.

Професионално Плевнелиев и Попова са уязвими по линията, че са зарязали важната работа, която вършеха до момента, и са тръгнали да гонят вятъра. Няма как Попова да убеди сериозен човек, че вицепрезидентският пост е по-важен от този на правосъден министър. Като инициатор на идеята за създаване на специализираните съдилища, тя ще трябва да обясни защо абдикира от отговорностите си точно преди въвеждането им от 1 януари 2012 г. Ако някой си мисли, че Попова ще е в състояние да прави съдебна реформа от позицията на вицепрезидент, много се е объркал. Комичният елемент около отказа й да подаде оставка като правосъден министър, както първоначално обяви Бойко Борисов, пък изобщо не се нуждае от коментар.

Плевнелиев също ще трябва да обясни как така, след като за него е било свръхважно да довърши магистралите и пътищата, за един ден решава да подаде оставка като регионален министър и да се втурне да става президент. Ако някой не знае, като президент Плевнелиев няма да има правомощия в нито една от сферите, в които се е специализирал до момента.

Удобната медийна среда също може да се окаже нож с две остриета за Плевнелиев и Попова. В ролята си на експерти те бяха харесвани от публиката не защото бяха интересни, а защото създаваха впечатление, че са влезли в политиката, за да решат конкретни задачи, които професионалните политици не са успели да свършат до момента. Само че сега от тях се иска да бъдат интересни, а това е далеч по-трудно. Ако в щаба на ГЕРБ са на мнение, че ораторските изяви на Плевнелиев и Попова са причината за техния висок рейтинг, това означава, че двамата могат да претърпят истинска катастрофа при дебюта си в участие на избори. Оттук нататък прекаленото показване на двамата и дългите интервюта във всички часови пояси могат само да им навредят. Защото истината е, че нито един от тях няма какво да каже за президентската институция и с времето все по-малко ще задържа вниманието на зрителите върху себе си.

В същото време вече и за децата е ясно, че двамата експерти са функция на Бойко Борисов и жертват доброто си име, за да спасяват управлението на ГЕРБ, което при загуба на президентските избори би се разклатило дотам, че да се обмисля вариантът за предсрочни избори. Отсега се знае, че президентските избори ще бъдат вот на доверие за сегашното правителство и в течение на кампанията Росен Плевнелиев ще трябва да защитава всеки един сектор на управлението и междувременно да играе ролята на адвокат на Бойко Борисов. На експерта по строителство ще му се наложи да отговаря за скандалите в МВР, за провала в борбата с организираната престъпност, за провала на пенсионната и здравната реформа и за още редица теми, по които до днес не е говорил. При това той не само ще трябва да си каже мнението за тези проблемни сектори на българския публичен живот, но и ще трябва да защити всяко едно от действията на настоящото управление и на отделните министри.

В този смисъл основните опоненти на Плевнелиев ще са в привилегировано положение и ще могат спокойно да го ползват като посредник между себе си и Бойко Борисов. Защото настоящата ситуация създава идеални условия за вкарване на кампанията в оста „за“ и „против“ Бойко Борисов, което ще неглижира всички позитивни и положителни послания на Плевнелиев и Попова. Всъщност каквато и да беше президентската двойка на ГЕРБ, кампанията щеше да се поляризира около личността на Борисов. Самият премиер създаде тази ситуация с изцепки от типа на това, че в лицето на Плевнелиев си назначава началник, че той е дясната му ръка и т.н. Колкото и да обяснява бившият строителен министър, че можел да казва "не" на премиера и че не е негова функция, поведението на Борисов е достатъчно категорично, за да бъде наясно всеки що-годе нормален човек, че бившият строителен министър говори тези неща, колкото да не заспи.

Със сигурност от ГЕРБ ще се опитат да компенсират недостатъците на кандидатите си за президент и вицепрезидент с целия властови и финансов ресурс, с който разполагат в момента, а това не е за подценяване. В този смисъл Плевнелиев има най-големи шансове да спечели изборите. Също като Петър Стоянов през 2001 г.

Гласове