Сдружението на общините: Парите за безплатните детски градини може да не стигнат

Парите за безплатни детски градини може да не стигнат. Това заяви изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева пред Нова нюз. По думите ѝ предвиденият ресурс от 85 милиона лева може да се окаже недостатъчен. Тя допълни, че сметката ще бъде покрита основно от общините и местните данъкоплатци.

„Политиката за безплатни детски градини ще струва годишно над 1 милиард лева. По данни на МОН в момента детските градини в страната са 1726, като в тях се отглеждат над 245 хиляди деца. Към момента 76 % се покриват от държавата, 17% от общините, 7% остават за родителите. Сега с промяната в закона се обезпечава единствено частта, касаеща таксата за градините, плащана от родителите“, обясни тя.

Георгиева коментира още, че разчетените 85 милиона лева формално ще покрият общия обем такси, който се събира годишно.

„Не можем обаче да прогнозираме ръста на електроенергията, хранителните стоки и минималната работна заплата, затова смятаме, че тези средства ще са недостатъчни до края на годината. Стартираме с тях, като след първото тримесечие ще направим съвместен анализ с МОН и финансовото министерство, като се надяваме да бъдат договорени допълнителни средства с актуализацията на бюджета“, обясни тя.

Според Георгиева все по-строгите изисквания за здравословното хранене в детските заведения също поставят под въпрос дали средствата ще се окажат достатъчни.

„Трудно покриваме тези изисквания, но компромис с качеството на храната няма да допуснем. Търсим алтернативи, включително и общините сами да отглеждат продукция. Община Троян вече създаде общински овощни и зеленчукови градини, които почти на 100% задоволяват нуждите на детските градини“, каза още тя.

Във връзка с обвиненията, че общинската администрация е раздута Силвия Георгиева коментира, че на много места кадрите не достигат.

„В момента в общинската администрация работят над 25 хиляди души. Хората на много места не стигат, трудно успяваме да намерим и висококвалифицирани кадри. Например главните архитекти са общо 150 като те са разпредели и покриват няколко общини“, каза още изпълнителният директор.

Сдружението на общините: Парите за безплатните детски градини може да не стигнат (tribune.bg)