Сдружение ДОМ към Минеков за Бузлуджа: Това ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим

https://tribune.bg/bg/mrezhata/sdruzhenie-dom-kam-minekov-za-buzludzha-t...

Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ изпрати отворено писмо до служебния министър на културата Велислав Минеков по повод обявяването на „Бузлузжа“ за паметник на култуата. Припомняме, че само преди няколко дни подобна идея бе лансирана, което породи гневни коментари, а Минеков се дръпна и заяви, че той не е отправял подобно предложение.

Ето какво пишат от ДОМ към Минеков:

ДО

МИНИСТЪРA НА КУЛТУРАТА  НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н ВЕЛИСЛАВ МИНЕКОВ

О Т К Р И Т О    П И С М О

От Сдружение „Достойнство, отговорност, морал“ ДОМ

Г-н Министър,

Дълбоко сме възмутени от предложението на Експертния съвет към министъра на културата монумента „Дом-паметник на БКП“ на връх Бузлуджа да получи статут на паметник на културата. Тази инициатива е част от опитите на неокомунистическите кръгове у нас и в чужбина да дадат нова легитимация на този най-голям идеологически монумент на комунистическия режим у нас и негов зловещ символ, като го превърнат в международен център за поклоннически туризъм и реклама на престъпния комунистически режим.  

Припомняме, че през 2000 г. е приет закон по силата на който комунистическият режим от 09 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. е обявен за престъпен. Припомняме, че на 18 септември 2008 г. 40-то Народно събрание на Република България подкрепи "Пражката декларация" от 3 юни 2008 г., с която се осъждат комунистическите жестокости и в която се настоява националните парламенти на страните от Европа да признаят комунистическите престъпления срещу човечеството, както тези на нацизма. 23 август е обявен за Ден на възпоменание на жертвите на нацизма и комунизма. Обръщаме внимание и на разпоредбите на чл.108 от Наказателния кодекс, според които пропагандирането /в случая популяризиране на символите/ на фашистки и други антидемократични идеологии, се смята за престъпление.

Г-н Министър,

Предоставянето на статут на паметник на културата на  монумента „Дом-паметник на БКП“ ще бъде гавра с паметта на стотиците хиляди избити и репресирани от комунистическия режим и за техните близки. Позорно ще е за Вас като министър и за Министерския съвет на България, ако направите тази стъпка за превръщането на нашата  родина в комунистическия резерват на евроатлантическия свят!

Председател на Управителния съвет: Иван Сотиров