Сдружения за влияние: 982 с участие на агенти на ДС. Част 1: Туризъм

Написано от BIRD.BG

https://bird.bg/ds-influence-1/

Закон за лобизма в България няма. През последните над 20 години са направени неуспешни опити за приемане на такъв, като в архивите на интернет страницата на парламента са запазени внесените законопроект в 40-то НС (2005-2009) и законороект в 43-то НС (2014-2017). В свой анализ по темата Капитал на 31 декември 2014 цитира изследване на Асоциация “Прозрачност без граници”, според което повече от половината от българите смятат, че “управлението на страната е под влиянието на значими частни интереси”, а в заглавието пита: 

“Кой се страхува от закон за лобизма?”

След като BIRD обнови приложението за търсене в отворените данни от Търговския регистър, наскоро разработи и интегриран публичен скенер, който позволява при въвеждане на име на лице или на фирма да се провери веднага какви данни има за обществени поръчки, коронасубсидии, бенефициери на европейски фондове, на земеделски субсидии, на къщи за тъщи, на евтини апартаменти, заменки, субсидии за медиите, сметки в КТБ, декларации на овластени лица, задължения към НАП и т.н., и не на последно място – агенти на Държавна Сигурност.

Търсачката разкрива 8903 фирми с участие на агенти на ДС. Пълен списък
Разкрива и 982 сдружения (т. нар. НПО) с участие на агенти на ДС. Пълен списък
Като от тях, 38 сдружения в сферата на туризма с участие на агенти на ДС.

Красимир Петров Гергов е лицето с най-много свързаности в общо 57 фирми, сдружения и фондации. Обявен е като щатен служител ДСУБО (разузнавач) с Решение № 72 от 03.08.2009 на КОМОДОС (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия), а впоследствие и с още няколко решения през 2017 и 2018. Той притежава имоти за милиони в чужбина, дължи половин милион лева на НАП и усвоява милиони коронасубсидии.

Освен че е член на Надзорния съвет на бТВ, Гергов участва в управлението и на други сдружения, асоциации и фирми, по-известни сред които са Асоциацията на рекламните агенции и голф начинанията му. Той също така е представляващ и член на Управителния съвет на Сдружение “НАЦИОНАЛЕН БОРД ПО ТУРИЗЪМ“, регистрирано на 18 май 2006, което “представлява обединения интерес на туристически сдружения (браншови, регионални и продуктови организации), общини, крупни инвеститори в областта на туристическата индустрия и свързаните с нея отрасли в икономиката” и “взаимодейства с всички държавни институции, които имат отношение към формиране на национална туристическа политика, стратегия и съответната законова регламентация за развитието на туристическата индустрия в България”. С други думи – лобизъм.

16 април 2021: Вицепремиерът и министър на туризма в оставка Марияна Николова получава благодарствено писмо от Националния борд по туризъм. От ляво на дясно на снимката: Мартин Захариев, Красимир Гергов, Марияна Николова, Стоян Денчев, Полина Карастоянова, Лъчезар Тодоров.

Марияна Николова наскоро стана доктор на науките в УниБИТ, където Стоян Денчев е дългогодишен ректор (2002-2018), а в момента (от 2018 г.) е председател на общото събрание на УниБИТ.

Детайлно проучване на Сдружение НАЦИОНАЛЕН БОРД ПО ТУРИЗЪМ, органите му за управление, както и членовете му, чрез възможностите на търсачката и публичният скенер на BIRD, разкрива много зависимости. 

НАЦИОНАЛЕН БОРД ПО ТУРИЗЪМ
Управителен съвет в състав до 27 членове, сред които:
– щатен служител на ДС Красимир Петров Гергов (свързани 57 фирми)
– агент на ДС “Карак” Радосвет Крумов Радев (свързани 37 фирми)
Контролен съвет в състав от 5-ма членове, сред които:
– щатен служител на ДС “Симеонов” Стоян Георгиев Денчев (УниБИТ)
– осведомител; агент  на ДС “Владимир” Румен Иванов Драганов

Членове, сред които:
АЛБЕНА АД, с агенти на ДСРадосвет Крумов РадевКрасимир Веселинов СтаневБЛЕКСИРАМА АД, с агенти на ДС: Евгени Петков Господинов (9 фирми), Красимир ГерговЗЛАТНИ ПЯСЪЦИ АД, с щатен служител на ДС: Дотко Петров Дотков (2 фирми). БУЛИМПЕКС АД, с агент на ДС: Младен Иванов Мутафчийски (15 фирми). ПАМПОРОВО АД на Цветелина Бориславова Карагьозова, дъщеря на служител на ПГУ на ДС Борислав Карагьозов и бивша спътница в живота на премиера в оставка Бойко Борисов. ПАМПОРОВО АД учредява преди години залог на търговско предприятие в полза ИНВЕСТБАНК АД, свързана с щатен служител на ДС Румен Иванов Иванов (2 фирми)нещатен служител на ДС Пенчо Стоянов Черкезов (2 фирми) и агент на ДС Джевдет Алиев Чаушев (1 фирма). ТЕРА ТУР СЕРВИЗ ЕООД, собственост на Валентин Златев (бивш шеф на Лукойл България и партньор на карти с Бойко Борисов), чрез преобразуваното КОМПЛЕКС СВЕТИ ВЛАС ЕАД, свързано с агент на ДСНикола Георгиев КаръковСВЕТИ СВЕТИ КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА ХОЛДИНГ АД, с щатен служител на ДС Илко Колев Запрянов (11 фирми) и с участие на съпруг/а на ЛЗДД. ФЕЪРПЛЕЙ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АД, чрез преобразуваното ПРОСТРОЙ 2002 АД, с щатен служител на ДСНиколай Владов СтоименовВГ АД (хотели Маринела, Марица Пловдив), с агент на ДСВълчо Кузмов Арабаджиев (10 фирми), предишно наименование Частно акционерно дружество “ЗОГРАФСКИ”. ГБС-ТУРС ЕАД, собственост на ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ХОЛДИНГ АД, с агент на ДС: Веселин Рашков Рашков (17 фирми). СДРУЖЕНИЕ “БЪЛГАРСКА ГОЛФ АСОЦИАЦИЯ”, с щатни служители на ДСКрасимир Петров Гергов (57 фирми), Тодор Петров Гергов (9 фирми).

Други членове: БАЛКАН ХОЛИДЕЙЗ СЪРВИСИС ЕООД, с участие на съпруг/а на ЛЗДД, БЪЛГАРИЯ ЕР АД, с участие на ЛЗДД  и съпруг/а на ЛЗДД, БЛВД ООД, с участие на съпруг/а на ЛЗДД, СДРУЖЕНИЕ “БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ЗАВЕДЕНИЯТА”ДЮНИ АДБОРОВЕЦ ХИЛС ЕООДГЕОТЕХМИН ООДГРАНД ХОТЕЛ МИЛЕНИУМ СОФИЯ ООДГРИЙНЛАЙФ РЕЗОРТС ЕАДДАБЪЛТРИЙ ВАРНА ЕАДДИЗАЙН СКУАД ООДРАДИС ГРУП АДСЕНТРАЛ ПАРК ХОТЕЛ ООДТРАКИЙСКИ ХОТЕЛИЕРИ ЕООДСОК КАМЧИЯ ЕАДСАЗА ТУР ЕООДГАЛАКСИ ИНВЕСТМЪНТ ГРУП ООД (Hilton Sofia, InterContinental Sofia, София Бизнес Тауър), ХАСТИНГС ЕООДБЕДРУМ ЕООД.

ГЕОТЕХМИН на Цоло Вутов стана актуална в последните дни след разкритията на бизнесмена Светослав Илчовски, че неговият собственик Цоло Вутов е подарил на премиера Бойко Борисов кюлче за рождения му ден. От фирмата дори излязоха с опровержение, макар че Илчовски не я е споменавал.

Последното от изброените дружества – БЕДРУМ ЕООД, което е сред членовете на Националния борд по туризъм, наскоро предизвика съмнения, че ще строи плажно заведение на мястото на унищожените дюни на плаж “Смокиня” до Созопол, след като собственикът му Веселин Борисов си направи селфи на фона на прясно разораните дюни и покани на парти през юни, а след това изтри публикацията. Министерството на Марияна Николова наложи символична глоба в размер на 3 856,55 лв. на концесионера (не намери основание да поиска прекратяване на концесията), а на следващият ден получи благодарствено писмо за подкрепа на туристическата индустрия от същият Национален борд по туризъм (на снимката по-горе). Междувременно прокуратурата удължи проверката, след като две институции се оказаха с различни изводи за разораните дюни.

Примери за подобни зависимости съществуват и при други сдружения в сферата на туризма.