Северните съседи демонстрират символично презрение към агресивната Русия. Всяка прилика с България е отсъстваща

Знаете ли коя е единствената съседна европейска страна ( а май и в Азия също), с която Русия не е воювала? Това е Норвегия.

Границата между Русия и Норвегия е установена през 1826 година и не е оспорвана от тогава. Уникално за Русия, която е в днешно време има манията да обича да се разширява териториално за сметка на съседите си, ако не са опасно големи, като Китай и САЩ!

На границата на Норвегия с Русия, най-северната за империята, има участък, в които норвежците са демонстрирали своето чувство за хумор. На табелка край гранична река пише, че не бива да се пикае срещу Руската страна ( не е във връзка с презрението, изригнало след 24 февруари сила началото на руската агресия срещу Украйна).

 

 

 

 

Други северни съседи на Русия, които обаче са яли руско-съветската попара от бомби, снаряди и репресии, не са толкова шеговити спрямо агресивния си си съсед. 

Кметът на Рига Мартинш Стакис обяви, че местният монумент на съветските окупатори не само ще бъде демонтиран, но и ще бъде утилизиран. Причината? Нито един от елементите му не е признат за художествено ценен…

 

 

 

 

Още по-радикално се готвят за окончателна раздяла със съветските топоними в Естония. Министър-председателката Каи Калас обяви, че всички съветски паметници в страната ще бъдат премахнати в най-скоро време. Тя призова и частният сектор да помага в демонтирането. Защото става дума за стотици натрапени от времето на съветската окупация монументи, чието присъствие не може да бъде толерирано след руското нашествие в Украйна. 

Всички прилики с бившата съветска колония в центъра на Балканите са просто отсъстващи.

още по темата: https://offnews.bg/sviat/58-protcenta-ot-finlandtcite-ne-iskat-da-ima-tu...