Сега се решава най-големият проблем на България - истинската й геополитическа ориентация в новата Студена война.

Grigor Lilov

Предизборно и съвсем актуално. Затова помествам този стар пост. Защото сега се решава най-големият проблем на България - истинската й геополитическа ориентация в новата Студена война. И без да се реши той, никакви др. проблеми нямат решения и няма да бъдат решени 
Както знаете, една така наречена "протестна" партия вече постави под въпрос приобщаването ни към ЕС и поставилият този въпрос депутат го гласят за шеф на БНБ (тези дни щяха да го направят, но лакомията за баницата на други партии попречи). 
Друга партия - най-старата на статуквото, в лицето на всякакви нейни лидери непрекъснато пропагандира признателността към Кремъл (сякаш той ни е освободил някога) и лошотията на Запада. 
Трета партия - на управлявалото десетилетие статукво денем се правеше на вярна до гроб съпруга на Запада, но нощем потайно и редовно му изневеряваше с кремълската си любовница.
Четвърта голяма партия - на създаващата "обръчите" се оказа самата тя изцяло и докрай "обръч" на източна танцьорка, въртяща десетки такива обръчи около снагата си.  
И т.н., и т.н. и т.н. 

Та затова постът и сега си е актуален.

Пост от 27.08.2020 г.

Приказка
ЗА ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА (НИЕ)
И ЗА ПРОПАГАНДАТА (ВЪЛКА)
**** Митове и истина
.
Понеже от няколко месеца насам профилът се наводни с неграмотни хора и тролове, изброявам популярни митове на антизападната пропаганда и съответно истината:
1. Запада съсипал селското ни стопанство
Селското стопанство беше съсипано с реституцията, като ТКЗС бяха разграбени. Дори в бившето ГДР не ги разтуриха, а ги акционираха. И съответно хората там (кооператорите, станали акционери) спечелиха повече от българите с тяхната простотия. Пак там претенциите за реституция на земята от бившите графове и барони бяха отрязани категорично от Върховния Конституционен съд на Германия.
Тук идеята на олигархията беше земята да се раздроби и така цената й да падне от една страна, а от друга – бедността да накара хората да я продават на безценица.
Процесът стартира десетилетия преди приемането ни в ЕС – буквално с началото на прехода. Реституцията на земята тръгна 1992 г., а до 1995-1996 вече почти всичко от бившите ТКЗС-та беше разграбено от ликвидационните им съвети.
За ваше сведение – квадратен метър земя в Чехия от първите три категории е около 100 евро. У нас е около 1.5 евро.
Пак за ваше сведение: според ЕК и Световната банка България има най-уедреното земеделие и латифундии в целия ЕС!!!! 20 компании холдинги държат 80% от селскостопанската земя – т.е. 40% от площта на България. Най-голямата такава структура е „Октопод инвест холдинг”.
Именно заради този проблем ЕК ограничи субсидирането на площи до определен размер на обработваната площ и нито лев нагоре. И сега тече див процес на „раздробяване” на големите октоподи, за да се промъкнат през европейската мрежа като по-малки.
И пак за ваше сведение – ЕС плаща за всеки метър обработваема селскостопанска земя. У нас въпреки това се обработват едва 69.1% (данни за мин. г.)
Имаше преходен период за субсидиите до изравняването им с тези в Западна Европа и той вече приключи. Но и без да е приключил, нищо не пречеше тази несубсидирана продукция да се продава на др. пазари освен европейския. Не стана и мисля, че е ясно защо.
У нас няма нито една партия, нито един политик от каквото и да е боя, която или който да повдигне този проблем.
ЕС ли ни е виновен, филанкишията или са виновни родните политици и тъпия български електорат?
2. Запада съсипал индустрията ни
Индустрията рухна с разпада на СССР в края на 1991 г. На световните пазари продукцията й беше неконкурентноспособна, а съветският пазар изчезна, стопи се, сублимира.
Давам пример с националната ни гордост тогава – каростроенето. В различни години България беше между №1 до № 3 световен производител. Но от 95% до 97% от електро- и мотокарите се изнасяха за СССР (над 80%-85% за СССР) и бившия соцлагер.
Едни пример – размерът на съветския пазар беше около 180 000 до 200 000 кари годишно, а дори сега, когато Русия се посъвзе, на нейният пазар заедно с бившите съюзни републики покупките са за 15 000 до 18 000 броя годишно. Т.е. родните заводи нямаше къде да продават. Дори и сега.
Тук има и друг мит: защо да губим огромните руски пазари? Ами не са огромни - мизерни са, както виждате!
Абсолютно същото се случи с разпада на този пазар с неконкурентноспособната ни където и да е другаде електроника, машиностроене и т.н.
Българските заводи послужиха за забогатяване на някои за сметка на държавните субсидии за изкуственото им дишане, а после след приватизацията им огромното мнозинство от тях бяха нарязани за скрап. На скрап, защото родната олигархия не искаше да дава пари за модернизацията им, за внедряване на нови конкурентни изделия, не можеше да ги управлява по-западному и въобще да се главоболи с производство, което е несравнимо по-труден процес, отколкото да продадеш хиляда тона скрап и зданията да направиш на офиси.
.
Така че никакъв ЕС и Запад не ни е виновен.
Виновен ни е социализЪмът (по Тодор Живков) и дивотията му, че дори една туба за паста за зъби не можеше да направи като хората.
3. Запада нарязал ракетите ни и ликвидирал армията ни.
Нищо подобно – заради СССР бяха нарязани.
През 1987 г. СССР и САЩ сключиха договор за ликвидиране на тези ракети, който влезе в сила през 1988. САЩ включиха в него своите ракети, а Кремъл – всички, вкл. и тези в държавите-сателити, защото фактически бяха изцяло под тяхно командване (заради ядрените заряди)
В обсега на договора попаднаха и нашите ракети и съответно бяха нарязани.
Армията също загина заради социализма. Заради фалита на комунистическа България пари за нея не останаха. Техниката й остана без резервни части заради спрените доставки от Русия (и с руската армия се случи същото заради разпада там). Военните ги удържаха силово със съвсем ниски заплати, като ги притискаха с подписаните им договори за години служба и съответни неустойки за неспазването им. Неизбежно най-сетне започна и съкращението им и се премина към професионална армия.
Всичко това се случи далеч преди всякакви членство и дори надежди за това в НАТО.
Запада ли ни е виновен или социализма и първите години след фалита му?
.
4. ЕС затворил реактори 1-4 в Козлодуй. Напълно вярно.
Това, което антизападната пропаганда пропуска, е въпросът „защо”.
Нашите са модификация ВВЕР-440 В 230.
Такива имаше в ГДР и Словакия. Затворени са! (другата модификация ВВЕР-440 В 213 остана да работи в Словакия)
В самата Русия също бяха спрени с изключение на два такива реактора в Колската АЕЦ (до Полярния кръг, където и да стане нещо, няма да е толкова фатално и след изхарчени безумни пари за модернизация).
Защо затвориха именно този модел реактори и у нас, и навсякъде?
• този модел не е антисеизмичен;.
• конструкцията му не позволява съвременни системи за управление и предотвратяване на аварии;
• нямат защитен купол, ако, недай си боже, се изпусне от контрол;
• единствените работещи реактори от този тип са 2 бр. в Колската АЕЦ. За това как ги осъвремениха ще дам пример. Зданието на реакторното им отделение беше полуразрушено, за да се могат да се извадят корпусите на реакторите, да се закарат в металургичен завод, да се отгреят и др. такива операции, за да отговорят на изискванията за безопасност след Чернобил. Парите да ги оставим настрани, но колко облъчени хора е струвала тази операция, никой не знае.
И т.н., и т.н.
5. ЕС не се бори с мафията в България.
Бори се, но съвсем ограничено. Основната причина за тази ограниченост е пасивността на българите, на които не им пука от корупцията и мафията.
На Запада и ЕС дължим непрекъснатия натиск върху съдебната система, абсолютно всички усилия и промени към по-прозрачни и не толкова нечестни избори (заслугата на родните политици от всички бои, както и на населението е кръгла нула), отстраняването на някои мафиоти от представящия се иначе за "герой" Гешев.
.
Ето го последният случай: днес оставка подаде шефа на ЦИК. Това не е никаква българска заслуга – на никого!
Един –единствен човек у нас е поставял от години наред проблема за най-голямата изборна фалшификация, извършваща се в ЦИК. Това съм аз.
В България никой и никога не ме е подкрепил: политик, журналист-колега, протестър, експерт, коментатор... Когато навремето заявих, че ще застана с плакат „вън фалшификатора ЦИК”, тук получих подкрепа само от 62 души.
Но винаги и всякога съм получавал подкрепата на ЕС.
И винаги, когато в Брюксел се получи сериозен сигнал от когото и да е или когато има масов обществен натиск, ЕК, ЕС и Запада реагират.
.
Ето например сега виждам поредната огромна простотия на „демократическата общност”, на уж по-грамотните хора – на всички вас за машинното и електронното гласуване.
Как ще го проконтролирате, след като за едни обикновени избори не го правите и както се видя досега - не го и можете? Не разбрахте ли, че където управлява корупцията и мафията, начинът на гласуване не решава нищо – решава начина на броене и това кой брои! Не разбирате ли, че ви водят за носа – вкл. и мастити „демократи”?!
Не разбрахте ли, че демократичният свят масово се отказва от такова гласуване заради по-големите възможности за фалшификации, които предоставя?
И утре, като фалшифицират изборите, пак ли ще ви бъде виновен ЕС, САЩ, Запада?
*****
*****
*****
Може да се продължи с митовете. Много са!
Но колкото и тролски фабрики да има, никоя нямаше да набива в главите на хората такива митове, ако в част от населението не попадаха на благодатна почва, а някои митове – и в цялото население. И ако онези, които иначе не приемат тези лъжи, реагираха активно.
.
Причините за живота на тази митология са няколко:
.
А. Тотална неинформираност и нежелание за неинформираност, къса лична и обществена памет.
.
Б. Психологически –феноменът „стокхолмски синдром”.
За тези, които не го знаят – наречен по името на терористичен акт с отвлечени заложници. Те започнали да обвиняват всички за случилото им с изключение на самите терористи.
У нас този феномен е далеч по-лош като „български синдром”: дори някой сам да отиде, сам да се напъха като заложник на терористи или мафиоти (каквато е властта у нас), всички са му виновни, само не и никога той самият.
.
В. Страха на българина от конфликт с властта, макар че тя (независимо каква партийна боя е) отдавна го е превърнала в крепостен селянин. И никой не разбира, че никакви лични пари, дори много милиони, тук, у нас не могат да дадат нито добро образование, нито добро здравеопазване, нито сигурност на пътя, нито нормална жилищна среда извън дома, нито чист въздух, нито ...
И за това ли ни е виновен ЕС и Запада ?
Г. Пропагандата на родни олигархични и проруски медии, политици, експерти и най-обикновени тъпанари, не разбиращи какво говорят, че ЕС е лошо нещо, че НАТО също винаги и всякога е лошо нещо, че Запада винаги и всякога е виновният за всичко случващо се у нас, в дома ни, където все пак ние сме домакините, ние сме собствениците, а не някоя си „фон дер...”
Тази неграмотност в повечето случаи е подплатена и с претенции: „от Витоша по-високо няма и от Искъра – по дълбоко”.
Горчивата истина е, че ЕС и Запада не се борят с мафията, така, както ви се иска, защото вие не се борите!
Вие не го искате!
Вие не го правите!
Заради този роден манталитет: какво ми дреме извън дома, не ми трябват главоболия с властта, кво ще му мисля – измислили са го политиците (мафиоти), абе защо тия (Запада) не ни оправят, да им таковам ...., България ще си остане кочина!
Докато за финал по различни геополитически причини не заколят боледуващото прасе и разтурят кочината му.
 
Фейсбук