След Брекзита: Производителите на коли обмислят преместване в Източна Европа

Търсят се квалифицирани служители и висши ръководни кадри, които да могат да управляват екипите за изследвания и развитие в Румъния, Унгария и България, а страната ни е на второ място след Германия по завършили машиностроене

да запазят свободния достъп до европейските пазари, след като британците решиха страната им да напусне ЕС, пише британският вестник „Гардиън“ 

Търсят се квалифицирани служители и висши ръководни кадри, които да могат да управляват екипите за изследвания и развитие в Румъния, Унгария и България, уточнява изданието.

Една от тези компании – DHR International, която има офиси в 25 страни, отбелязва, че вълната към Източна Европа от последните години се е засилила след референдума през юни, тъй като компаниите преценяват колко ще им струва оставането във Великобритания.

Фирмата направи този коментар, след писмо от японското правителство, в което се посочва, че компаниите с централи във Великобритания ще бъдат принудени да обмислят преместване на някои или всички производства на континента, ако Великобритания не постигне споразумение с Брюксел, което да включва свободен достъп до пазара и свободно движение на работна сила.

DHR International отбелязва, че квалифицираните работници са с 40% по-евтини в Източна Европа. Автомобилните компании също така обмислят преместването на ръководния британски персонал, допълва Ди Еч Ар.

Jaguar, Audi и Renault вече откриха заводи в Източна Европа, като към тях се присъединиха и много конкурентни компании, които искат да се възползват от големия брой квалифицирани служители.

По данни на ЮНЕСКО процентно България е на второ място след Германия по завършили машиностроене. „Рено“ има добре развити тестови, дизайнерски и инженерингови центрове в Румъния. Компанията инвестира над 2,3 млрд. евро и дава работа на над 16 хил. души в страната.

http://www.faktor.bg/