След скандал Бокова отказа да връчи награда на разследвана за корупция

Това не е първата изява на шефа на ЮНЕСКО, опитвайки се с награди да спечели доверие и подкрепа в предстоящата надпревара за високия пост в ООН

Нов скандал се развихри около Ирина Бокова в рамките на ООН само дни преди ключовата дата 26 септември. Българският кандидат за високия пост в Организацията отново се възползва от авторитета на ЮНЕСКО, за да си прави личен пиар. 

Организатори на събитие в рамките на започналата сесия на ООН, сред които е и Бокова, са се отказали в последния момент да връчат награда на малайзийска организация заради подозрения за връзки с първата дама на страната, чието семейство е замесено в огромен корупционен скандал, съобщава channelnewsasia.com.

Събитието, което е насрочено за четвъртък в Ню Йорк в музея "Метрополитан", е посветено на хора и групи, които се борят срещу екстремизма. По план сред отличените е трябвало да бъде и малайзийската детска организация "Пермата", основана преди няколко години под егидата на Росмах Мансур, съпругата на премиера на страната Наджиб Разак.

Мансур е публично известна с огромните си разходи за луксозни дрехи и аксесоари.

Семейството на премиера и техни приятели са в центъра на мащабен съдебен процес за активи за 1 млрд.долара – включително пентхаус за 30.6 млн.долара в Ню Йорк и имение за 39 млн.долара в Лос Анджелис. Според държавната прокуратура на Малайзия тези имоти са придобити с ограбване на средства от държавния фонд на страната, наричан за краткост в англоезичните медии 1MDB.

В неделя един от участниците в събитието направи изявление, с което потвърди, че организаторите са се отказали да връчат награда на "Пермата".

Според изявлението има неяснота около финансирането на малайзийската хуманитарна група и въпреки че организаторите на събитието не са установили конкретни нарушения, нямат време да разследват по-задълбочено случая.

Един от домакините на събитието е директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя е претендент за нов генерален секретар на ООН, така че действията й се следя отблизо, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Съмненията около премиера на Малайзия и съпругата му се засилиха, след като преди два месеца министерството на правосъдието започна съдебен процес. Въпреки че в документите по делото никъде не присъстват имената на Наджиб Разак и Росмах Мансур, синът от предишен брак на първата дама е споменат, както и "държавен служител 1". Обвинението е, че премиерът е присвоил 731 млн.долара от държавен инвестиционен фонд. На свой ред министър-председателят твърди, че не е нарушавал закона и не е присвоявал нищо за лични облаги.

В момента Малайзия е една от 10-те непостоянни страни членки на Съвета за сигурност, сменящи се на ротационен принцип. През последните години присъствието на Разак в Общото събрание на ООН по време на редовната годишна сесия е все по-осезаемо. През 2013 г. той държа реч за "умерените мюсюлмани", с което си навлече доста критики в родината си, населена предимно с мюсюлмани, но спечели съюзници на Запад.

От службата на Разак, ООН и ЮНЕСКО отказаха коментар по темата.

Припомняме, че генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова не за първи път участва в подобни инициативи, чрез които се опитва да трупа дивиденти като създава лобита в своя подкрепа като претендент за шеф на ООН. Красноречив е примерът с американския президент Барак Обама, който българката номинира за наградата за мир, но той отказа да я приеме.

http://www.faktor.bg/