Служебният кабинет предлага евтин ток през зимата до 800 КВтЧ на месец

Ще изравним сметките за отопление с газ, парно и електричество, заяви енергийният министър Росен Христов

 

Евтин ток до 800 киловатчаса на месец за бита през зимния отоплителен сезон предлага служебният кабинет. Над тази консумация домакинствата ще плащат високите цени, по които се търгува електроенергията на борсата. В същото време се правят разчети по подобен начин да бъдат подпомогнати и домакинствата, които се отопляват с газ и парно.

До седмица ще дадем детайли около това решение,  обяви на брифинг енергийният министър Росен Христов.

Кабинетът вече съобщи, че обмисля две тарифи за тока - ниска и висока, като първоначално бе посочен праг от 250-300 киловатчаса на месец. Този праг бе силно критикуван като прекалено нисък, защото покрива единствено осветлението и някои кухненски уреди, при което масово домакинствата щяха да се окажат с допълнително надути сметки за отопление през зимата.

 

"Опитахме се да определим прага на потребление на електроенергия, след който да се плаща по-висока цена на електроенергия. За зимата 90% от домакинствата консумират около 800 киловатчаса на месец, а за летния период – 300 киловатчаса. Така че нашето предложение ще бъде именно до тези лимити през зимата и лятото да се заплащат по регулираните цени, а над това потребление свръхколичеството да се заплаща на пазарни цени“, заяви Христов.

От обясненията му стана ясно, че тази промяна в тарифите може да се направи с решение на КЕВР и да влезе в сила от 1 декември.

Отделно в момента работна група от експерти прави разчети как да се уеднаквят сметките за газ и парно с тези за тока - т.е. един киловатчас електроенергия на колко киловатчаса енергия от газ и парно се равнява. 

"Целта е и тези потребители ще се възползват от по-евтината тарифа. Така ще избегнем хората да преминават от един начин за отопление към друг, защото това води до много разходи точно в период на криза. Важно е битовите потребители да са защитени и с еднакви условия", каза Христов.

В схемата на подпомагане обаче засега са пропуснати хората, които се отопляват на твърдо гориво. Енергийният министър обясни, че те не са в неговия ресор и трябвало министрите на земеделието и на икономиката също да помислят как да облекчат разходите на домакинствата, които се отопляват с дърва, въглища и пелети. 

Христов не можа да разясни на този етап по какъв начин битовите потребители ще плащат скъпата енергия, която надхвърля 800 киловатчаса на месец, при положение, че на свободния пазар електроенергия  се търгува "ден напред". "Целта е потребителите с луксозни имоти, басейни  и сауни, да не получават компенсации за това потребление", единствено каза той.

БЕЗ КОМПЕНСАЦИИ НА КАЛПАК

Компенсациите за бизнеса от Нова година се предлага също да бъдат диференцирани, а не както досега да се покриват разходите над 250 мегаватчаса за  всички.  Как точно ще стане ясно следващата седмица, но идеята е фирмите, които инвестират в енергийна ефективност, във ВЕИ за собствено потребление и намаляват потреблението в пиковите часове, да получат по-големи компенсации.

Днес в енергийното министерство е била проведена поредна среща с бизнеса, на която е обсъдено събирането на отчисления от свръхпечалбата от "всички играчи на енергийния пазар", с които да се финансират компенсациите на небитовите потребители. В момента това финансиране се осигурява само от държавните енергийни дружества. Яснота по новата  схема на подпомагане ще има също следващата седмица. Събирането на свръхпечалбите в енергетиката и компенсациите са временно явление, те ще се прилагат само в периода 1 декември 2022 г. - 30 юни 2023 г., посочи енергийният министър.

https://segabg.com/hot/category-economy/sluzhebniyat-kabinet-predlaga-ev...

Коментар "Под лупа" : Да въведем купонна система за тока ?!! Защо няма ограничения и за ползване на газ в домакинствата или дърва ?!! Това са абсурди ... Защо никой не казва, че държавата подпомага "Лукойл" за електроенергията ?!! Руските мулета на Резидента на съд !