Сменят и шефа на митниците - Павел Тонев заменя Георги Костов

https://webcafe.bg/politika/smenyat-i-shefa-na-mitnitsite-pavel-tonev-za...

Кадровите промени, започнати от служебното правителство продължават. Павел Тонев е назначен за нов шеф на Агенция "Митници". Това обяви днес служебният финансов министър Асен Василев.

Тонев ще замени на поста досегашния шеф на митниците Георги Костов.

"Има доклад на ОЛАФ за нанесени сериозни щети на европейски бюджет. В този доклад по почти всички критерии оценката е, че Агенция "Митници" не отговаря на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели мерки, но въпреки това ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България трябва да провизира и евентуално да възстанови към европейския бюджет", заяви Василев пред журналисти.

Павел Тонев веднъж вече е заемал поста по времето на кабинета "Орешарски". Той има 20-годишен опит в системата на митниците, включително като директор на регионално и национално ниво.

По време на брифинга министър Василев обяви, че предстоят сериозни проверки, особено върху фирми, които употребяват държавен ресурс, защото там са били установени сериозни липси.

"За периода от 2017 до 2020 г. 55% от начислените ревизионни актове като суми са събрани, 45% не са събрани", обяви Василев, докато обявяваше основните проиротети пред новото ръководство на НАП.

"Ревизионните актове са с изключително ниско ниво на потвърждаемост, т.е. само 66,5% са потвърдените, останалите са отхвърлени изцяло", допълни още той и уточни, че всички фирми с големи касови наличности също ще бъдат обект на проверка от страна на НАП през следващите два месеца.

Коментар от Фейсбук :

Асен Генов

И още добри и радостни новини. С падеж "Орешарски", че и по-рано. Новият шеф на митниците е старият шеф, назначен при Орешарски от тогавашния министър П. Чобанов. През 2013 митничари от Пловдив го определят като "сив кардинал и консилиери". Днес Павел Тонев е... шеф на митниците на служебния кабинет на Радев, който ще изсветлява всичко и ще громи мафията.

Най-хубавото тепърва предстои!