Смъртта на Путин ще ускори края на войната на Русия срещу Украйна - Александър Доний

https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-04-29/5703728-smert-putina-uskorit-...

След смъртта на Путин може да има различни сценарии, но всички те водят до по-бърз край на войната, казва Доний

Въпреки неуспехите на руската армия в Украйна , противникът увеличава темповете на настъплението в посока Слобожански и Донецк, не спира да обстрелва .

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на кабинета на президента, смята, че всичко може да се проточи до Нова година .

А британският премиер Борис Джонсън дори предположи, че войната на Русия срещу Украйна може да продължи до края на 2023 г.

Народният депутат на Украйна от VI и VII свикване, ръководител на Центъра за изследване на политическите ценности, историкът Александър (Олес) Доний каза пред Telegraph колко още може да продължи войната - и кое събитие може да доближи края й.

Трябва да мислите не само как да оцелеете, но и как да си върнете

„За разлика от някои оратори от властите, аз първоначално предупредих след руската мащабна инвазия на 24 февруари , че това е война – не за две или три седмици. Може да продължи месеци, години. Поне до смъртта на Путин Защото Путин взе лично решение за агресия и няма предпоставки той да реши да отстъпи“, обяснява експертът.

Освен това, отбелязва той, заплахата от ядрен удар остава. Дори порасна.

„И досега само британският премиер ясно заяви , че Обединеното кралство е готово да нанесе удар в отговор на използването на оръжия за масово унищожение от Руската федерация, включително ядрени, без координация с НАТО. И това вече е положително. Но нека ви напомня, че САЩ и Франция също имат ядрени оръжия от страните от НАТО и би било хубаво да чуем съответните изявления от тях, защото това е единственото нещо, което може да предпази Кремъл от ядрен удар по Украйна“, казва Александър Доний.

Той също така смята за положително, че 40 министри на отбраната взеха координирано решение на 26 април (трудно, с натиск върху тези, които са по-близо до Руската федерация) да доставят на Украйна по-мощни видове оръжия.

„Важно е обаче да се разбере, че това определено не е достатъчно за деокупация. Сигурен съм, че как Украйна оцеля през първите седмици и месеци на агресията, след като успя да защити Киев и не само, тя ще оцелее и по-нататък. Но трябва да мислим не само за оцеляването, но и за това как да си върнем Херсон, Мелитопол, Мариупол, Луганск, Донецк, Симферопол, Севастопол и т.н. Само икономическите санкции срещу Русия са няколкостотин бронетранспортьора от съюзници на Украйна (както и други видове оръжия, които не получаваме в такова количество, колкото бихме искали) определено няма да са достатъчни.Трябва да водим дипломатически преговори със съюзниците как точно да проведем деокупацията. И да агитираме Западните общности в тази посока“, смята Александър Доний.

При Путин винаги ще има война

В същото време, продължава експертът, трябва да се осъзнае, че евентуалната смърт на Путин е необходима, но не достатъчна за ранния край на войната.

„Без смъртта на Путин агресията определено ще продължи. Както продължава от 2014 г. След активната фаза на изток през 2014-2015 г. тя продължи през цялото време – с по-малка интензивност, но с постоянни схватки и жертви в зона на линията на съприкосновение. А от февруари 2022 г. тази война просто се превърна в по-мащабна. И е ясно, че при Путин винаги ще бъде. В една или друга степен", предупреждава Александър Доний.

Той подчертава, че след смъртта на Путин Русия може да има още по-лош владетел. Условно Кадиров - като олицетворение на "ястреб", символ на още по-голям радикализъм, още по-голяма агресия. Или условна маса - като по-либерален, в сравнение с Путин, президент.

„При Кадиров войната може да продължи, но едва ли за дълго време. И определено ще приключи с нашата победа. С условната маса човек може да се надява на изтегляне на руските войски от окупираните територии на континентална Украйна. Освен за Крим, за който същият Навални говори в имперски дух като "Кримянаш". Тоест след смъртта на Путин може да има различни сценарии. Но всички те така или иначе водят до по-бърз край на войната. И ние, разбира се, се интересуваме от по-малко фашистки лидер на Руската федерация. Но досега всички сценарии от Русия са имперски. По един или друг начин", обяснява Александър Доний.

Той подчертава, че именно Путин е санкционирал атаката срещу Украйна. Че той е първоизточникът.

„Като Хитлер в Германия. Имаше много нацисти, партията е голяма, но имаше конкретен лидер, който отприщи войната. И без неговата смърт тя не приключи от страна на Германия. Сигурен съм, че ще бъде така с Путин. Той е водач на идеологията "на руския свят" - руския неофашизъм. И е очевидно, че смъртта на Путин ще бъде удар по тази идеология", обобщава Александър Доний.

Руският кървав диктатор Владимир Путин може да се готви за сериозна операция. Според руския политолог Валерий Соловьев в тази връзка президентът на Руската федерация вече може да избере Николай Патрушев, настоящият секретар на Съвета за сигурност на Русия, за свой наследник. Последният, между другото е сред онези хора, които заедно с Путин решиха да започнат война срещу Украйна .

Политологът твърди, че Патрушев е имал лична среща с Путин на 27 април, след което се е върнал в отлично настроение. И това е въпреки огромните загуби на руската армия и многобройните провали на военните операции.

„Според нашата информация Путин не е възлагал лична отговорност на Патрушев за проблеми с изпълнението на военните планове […]“, пише Валери Соловей. „Но нещо друго е интересно, знаем, че Путин даде да се разбере на Патрушев, че смята, че той е почти единственият истински довереник и приятел във властовата система."

 

Политическият експерт е сигурен, че Путин е дал обещание на Патрушев да прехвърли Русия под действителен контрол, ако самият диктатор се разболее.

Подобен вариант не може да бъде напълно изключен от системата на уравненията, защото според Соловьов искат спешно да оперират Путин. В същото време се планира много сериозна хирургична интервенция, въпреки че самият президент все още не е дал съгласието си за операцията.

„От своя страна искаме да уточним, че секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев, като евентуален „временен заместник“ в делата на президента и на ръководителя на страната, е най-лошият вариант, макар и временен, за възможен „наследник“, обобщи Найтингейл.

Политологът не посочи причините за подобни заключения, но Патрушев е известен кремълски политик, който мрази Украйна. Само предния ден руските медии разпространиха неговата „прогноза“, че Украйна определено ще се разпадне на няколко държави.

Припомняме, че Валери Соловей е известен с нееднозначните си прогнози за Владимир Путин. И така, ние вече писахме от думите му какви планове има Кремъл за Украйна като цяло , а също така посочихме пет държави, които са под заплахата от руска инвазия .

Освен това Телеграф съобщи защо според Найтингейл здравето на Путин се е влошило . Експертът се базираше на последните публични изяви на политика-https://telegraf.com.ua/novosti-rossii/2022-04-28/5703666-putina-gotovya...

Превод : Под лупа