Социолози: Партията на Петков и Василев се прицелват в електората на ДБ

https://tribune.bg/bg/politika/sotsiolozi-partiyata-na-petkov-i-vasilev-...

Новата партия на Кирил Петков и Асен Василев – „ПП", се прицелва в електората на ДБ, стана ясно от думи на социолога от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова днес. По думите й посланията на бившите служебни министри са насочени към сегмента „градска десница". И така очерта разликата с ИТН.

„Докато формацията на Слави Трифонов се позиционира като антисистемна, обирайки гласовете на гневни и ощетени от политиката хора, то „Продължаваме промяната" не е антисистемна - тя е отворена към всички партии и се стреми да привлече активни прагматични българи, непредставени във властта“, заяви пред БТВ Димитрова.

Според нея ИТН прилага стратегията „Срещу всички“, „Продължаваме промяната" пък просто иска да даде шанс за управление и не слага „червените линии", за които слушахме много през последните месеци. Така се очертава двете партии да имат съвсем различен електорат, като най-новата не отнема гласове от своя малко по-млад побратим.

Димитър Ганев от „Тренд" също вижда конкуренция между "Продължаваме промяната" и ДБ. Той коментира, че досега ДБ е легитимирала кое управление е добро или лошо. Но коалицията губи този статут. Вече и "Продължаваме промяната" може да посочва, легитимирайки следващото правителство.

Димитрова потвърди вече известните данни, че формацията на Петков и Василев бе събрала 8-9% одобрение още преди формалното си афиширане. Скоро социологическите агенции ще оповестят данни и за времето, в което двамата се превърнаха в партийци.   

За президентските избори ГЕРБ трябва да търсят фигура, която да е приета от традиционните симпатизанти, твърдото ядро на партията, категорично. Една широка кандидатура може да разколебае и демотивира твърдото ядро и избирателите на ГЕРБ да не отидат на изборите изобщо. Много е важен изборът на кандидат, защото той е нещо като локомотив, водач на тяхната листа. От силата на кандидат-президентската двойка ще зависят и резултатите и в президентските и в парламентарните избори", коментира Димитър Ганев.

„Проучванията показаха, че хората смятат именно „Има такъв народ“ за основен виновник за несъставянето на правителството от последния парламент – анализира Ганев. - Другата причина за сериозното разместване на пластовете е появата на нов играч за предстоящите избори. Реално, сега голямата разлика ще е нов политически субект в лицето на „Продължаваме промяната“.

Ако в предишните два парламента имаше една формация, извоювала си статута на формация, която да легитимира следващ редовен кабинет – ДБ, сега ситуацията ще бъде различна. Сега ДБ губи от това и хората на Петков и Василев са друг субект, който може да легитимира новия кабинет. Заради това и съм оптимист, че е възможен консенсус на по-високо ниво и има по-голям шанс в следващото събрание да бъде избран парламент. Има и умора у избирателите, които искат ново правителство“.  

„Причината за отстъпването на ИТН е неумението да се водят политически разговори от тяхна страна, които да водят до съставяне на правителството – анализира социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. - Около 60 процента от електората очакваха съставяне на правителство и основната отговорност за това бе на първата политическа сила. Формацията бе натоварена с големи очаквания и случилото се доведе до огромни разочарования.

Сега, реално, виждаме един сърдит лидер, който през „Фейсбук“ се кара по-често. Това е неговата стратегия. Един изолиран лидер – Слави Трифонов. От друга страна, в новия играч виждаме един лидер -. Кирил Петков, който пръска усмивки, чар, не се притеснява като го заливат с вода и съблазнява с мекици. От една страна стои антисисетмната партия, която иска да изчегърта, да срине системата, стария строй. От друга страна – Петков и хората му правят точно обратното. Готови са да разтворят дори разграничителни линии.  

Нека видим и към кого се обръщат. Слави към сърдитите и гневните, които искат да наказват политиците, хората губещи от прехода. Петков се обръща към градската десница, тези които казват: „Сега е нашия час, искаме да просперираме“. Слави с това се вписва в класическия популизъм, който се опира на антисистемата, референдумите и който казва: „Ние залагаме на професионализма“, и заради това на тази носталгия в чужбина. Петков разтваря ветрилото на възможоностите с технократски популизъм – можем с всички, можем да работим, грабни момента сега, сега излизаш на сцената. Става дума за коренно различни проекти, които прегрупират пространството. В предстоящите избори водещи са парламентарните. На 90 процента е ясно, че сега ще се състави кабинет с първи или втори мандат. Битката за първото и второто място ще е ключова в тези избори, за да не се стига до трети мандат. Тук идва и ролята на президента.  „До голяма степен ще има друг тип разделителна линия. Чака ни една доста по-сложна кампания“.