Спасяването на "редник" Борисов

Ilian Vasilev

 

Личи си, че Дянков е офшорен и не разбира се, че тази доза "рационалност" звучи нелепо на фона на реалностите.
Костов да работи за кабинет на Борисов!?!?, с подкрепа на ГЕРБ и националисти. За Орешарски не зная, но също си мисля, че ще се изсмее. Тотална несъвместимост. Иначе е ясна суетата Дянкова, барабар с министър председатели.
Проблемът не е само и толкова във финансите на страната, защото след двадесет години затягане на колани, има запас от стабилност. Нещата са зле в доверието и цялостната политика на кризисно реагиране, на нисък управленски капацитет, върху който ако ще и Нобелови лауретите в отделните области да сложите, накрая ще излезе че ги представява и управлява Борисов.
Иначе е разбираемо че Дянков иска да се прави на авторитет и да спасява "редник" Борисов с всякакви идеи. И досега го прикрива за далаверата с АЕЦ "Белене", където покри Борисов за подписването на анекса от Красимир Първанов през главата на Трайчо Трайков. Това ни струва 1,2 милиарда лева!?!, които присъдиха в полза на Росатом по арбитражното дело.
И идеите му са ялови - увеличаване на ДДС?! Тя икономиката едва пърха, извън онази за която кризата е адреналин, той нови данъци.
Най-големият източник за заздравяне на публичните финанси е премахването на корупцията и по-ефективното управление през реформи. Включително съкращения на държавната администрация, на жандармерия, спестявания по цялата верига на публичното управление, за което електронното правителство отдавна трябваше да помогне.
И съжденията за военния бюджет са плоски - това са десет годишни програми, които чакаха 20 години. Не те са котвата, която тегли на дъното кораба. Нито дума за идиотските харчове от екрана на Борисов, без идея за стратегия, за план, за обвръзка.
И за банките неща се поставят все така, като че те трябва да бъдат изолирани от общите процеси на затягане на колани, на оптимизация на портфейли, на управление и т.н. Някакъв изключителен бизнес, който трябва да бъде третиран по изключителен начин и така окуражават банкерите на олигархията и другите да търсят печалби чрез повишаване на разходите на вложителите и кредитирани лица. ПИБ за пореден път бяха спасени с държавни пари, а бюджетът загуби над 40 милиона лева само с един ход.
 
Фейсбук