Спука се балонът на войнствения руския “ултиматум” – Русия обеща на САЩ повече да не прави така

Путин изпълни програмата си максимум да получи нещо повече от абсолютно нищо в резултат на блъфирането за възможно нападение срещу Украйна. САЩ му угодиха да го припознаят като партньор на двустранна основа в преговори по темата преди тя да бъде обсъдена на колективно международно ниво в ситуация, когато ще бъде сам срещу всички.

Старата руска тактика да преговаря по отделно по въпросите на сигурността със страни от Запада, вместо се изправя пред представители на колективните му организации, сработи дотолкова, доколкото на самодържеца да му бъде спестено унижението при отказ от двустранния руско-американски формат. И нищо повече!

САЩ просто не пожелаха да обсъждат с руската делегация в Женева кремълският т.н. ултиматум за отказ на НАТО от дългогодишния си ангажимент към близо половината ( относително) нови членове на съюза. И нищо повече!

Получи се като във вица за каубоя, който с агресивен тон си поръчвал в бара уиски “докато още не се е почнало”, а когато му поискали сметката се хванал за главата и проплакал с ужас “леле, почна се”.

А колкото до Украйна и перспективата тя да се присъедини към НАТО, тази “абсолютно червена линия” на Москва беше стъпкана като червей от самия държавен секретар Антъни Блинкън. Той категорично оповести, че няма вероятност вратата пред Украйна да бъде затворена.  Заяви го в момент, когато в самата Украйна продължава да нараства подкрепата за присъединяване към двата западни съюза. Според най-новите допитвания в самата Украйна членството на страната в Евросъюза се одобрява от 67,1% , а в НАТО – от 59,2% населението.

Срещу това нищо, което постигна на двустранните преговори, проговори сговорчиво гласът на руската дипломация в Женева Сергей Рябков. Заместник-министърът на външните работи заяви, че по никакъв начин Русия няма да напада Украйна, което пък също така по никакъв начин не се подразбираше от досегашните заплахи на Путин да реши как ще постъпи със струпаните си войски по украинската границата в зависимост от това какво щели да го посъветват военните му специалисти – сякаш не е известно, че такива решения ( като нахлуването в Крим през 2014 г.) не се взимат от самия Путин в тесен кръг от 5-6 негови велможи, които далеч не са военни експерти. Някои, като шефът на службите в Русия Сергей Наришкин, инженер по образование, пледират дори за първи руски ядрен удар, но бащицата на олигархията Владимир Владимирович не дава и дума да се рече за унищожаване на страните, в които неговите овластени крадци са изнесли не само несметни богатства от Русия, но любовниците, децата и съпругите си да се ширят в замъци и цели жилищни комплекси.

Всички, които предричаха, че балонът на заплахата с война срещу Украйна ще се спука, познаха. Само не уцелиха точната дата, защото се смяташе, че това ще се случи на втория етап от преговорите в Женева, когато Русия ще се натъкне на колективния отпор на НАТО и Запада като цяло. Явно американците са били достатъчно убедителни.

 

“Обяснихме на колегите, че нямаме и не може да имаме никакви планове, никакви намерения за нападение на Украйна, а всички мероприятия по бойна подготовка на войските нашите сили са осъществявали в пределите на нашата национална територия. Няма основания за опасения от какъвто и да е сценарий за ескалация на напрежението в тази връзка.”

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков след преговорите на САЩ и Русия в Женева. След края на разговорите, които продължиха над седем часа, ръководителите на двете делегации – Уенди Шърман и Сергей Рябков, дадоха изявления за медиите.

Рябков каза, че разговорът със САЩ относно гарантиране на сигурността е бил сложен, дълъг, много професионален, задълбочен, конкретен и без опити да се заобикалят острите ъгли. Той допълни, че ситуацията с двустранните преговори не е безнадеждна.

От своя страна ръководителката на американската делегация на преговорите Уенди Шърман заяви, че САЩ са повторили пред Русия предупрежденията си в случай на инвазия в Украйна.

Вашингтон е предупредил Москва, че политиката на отворените врати на НАТО трябва да продължи въпреки руските искания, заяви Шърман.

Вашингтон няма намерение да преговаря по украинския въпрос, без да асоциира към тези разговори Киев, нито да обсъжда детайлно въпроса за архитектурата на сигурността в Европа без ЕС.

https://ivo.bg/2022/01/11/%d1%81%d0%bf%d1%83%d0%ba%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d...