Стефан Янев е уредил двете си деца на възможно най-сладки държавни длъжности

https://dnesplus.bg/bulgaria/stefan-yanev-e-uredil-dvete-si-detsa-na-vaz...

Премиерът на служебния кабинет Стефан Янев е уредил двете си деца на възможно най-сладки държавни длъжности и им е решил живота за години напред.

Синът на Стефан Янев - Костадин, заема длъжността "експерт по европроекти" в Български енергиен холдинг (БЕХ), една от най-големите държавни фирми. Назначен е - забележете!, без конкурс, по време на първия служебен кабинет на Румен Радев, когато таткото е вицепремиер и министър на отбраната. Годината е 2017 г.

Заемайки вицепремиерския пост, Стефан Янев е могъл да повлияе директно върху кадруването в БЕХ, коментират овластени персони. Основната заплата на Костадин Янев е около 3000 лв., но на всеки три месеца по линия на ДМС той прибира още по около 5 бона, сочат справки във ведомостите. И това е само базисна тарифа - всеизвестно е, че в БЕХ възнагражденията на служителите достигат колосални суми.

По-интересно е, че действащият премиер и президентски съветник Стефан Янев не се е задоволил да уреди в държавната администрация само едното си дете!

Неговата дъщеря Екатерина се подвизава не къде да е, а в щата на друга свръхбогата държавна фирма - "Булгаргаз ЕАД".

Назначена е пак от първия служебен кабинет (където бащата е вицепремиер) и пак без конкурс - като батко си!

Вероятно наследниците на Стефан Янев са особено подготвени, образовани и подходящи за постовете си. И да - факт е, че и те трябва да работят все някъде.

Но дали именно в най-богатите държавни фирми, и то докато родителят им заема висша длъжност в изпълнителната власт? И нормално ли е това да се случва без обявен конкурс? Не просто нормално ли е - законно ли е, се пита в задачата.

Представете си само какъв скандал би настъпил в държавата, ако дъщерята на Бойко Борисов работеше в мощна държавна фирма на тлъста заплата, назначена от татко си! И как това би била тема №1 и централен проблем за "свободните и независими" български медии.

На Стефан Янев и неговия бос Румен Радев обаче явно се прощава всичко, а медиите запушват уши и очи, стане ли дума за техните прегрешения, съобщава ПИК. /tribune.bg